17.11.14

Η δικη της χούντας...

 
Μετά από επτά χρόνια που οι Συνταγματάρχες βύθισαν στο σκοτάδι την Ελλάδα, στις 24 Αυγούστου του 1975, το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, με πρόεδρο τον Ιωάννη Ντεγιάννη, εκδίδει την απόφασή του για τη δίκη των πρωταιτίων της Χούντας της 21ης Απριλίου. Ήταν μια δίκη που...
κράτησε σχεδόν ένα μήνα και χαρακτηρίστηκε ως «η ελληνική Νυρεμβέργη».
Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν «εις θάνατον» για τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον Στυλιανό Παττακό και τον Νικόλαο Μακαρέζο, ενώ οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ισόβια, επτά σε ποινές πρόσκαιρου καθείρξεως και δύο αθωώνονται. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετατρέπει, την ίδια μέρα, τις θανατικές ποινές σε ισόβια.
Στο ντοκιμαντέρ «Η δίκη της Χούντας», που σκηνοθέτησε ο Θεοδόσης Θεοδοσόπουλος και κυκλοφόρησε το 1981, προβάλλονται ντοκουμέντα από την εν λόγω δίκη με τις απολογίες του Παπαδόπουλου, του Αγγελή, του Πατακού κ.ά. Ο σκηνοθέτης ενδιάμεσα απ' τις σκηνές της δίκης παραθέτει ιστορικά ντοκουμέντα που φανερώνουν πως φτάσαμε στην Χούντα του 1967. Από το Μεταξικό καθεστώς, τα Δεκεμβριανά, τον Εμφύλιο,  τη δίκη Μπελλογιάννη, τη δολοφονία Λαμπράκη και τελικά το πραξικόπημα. Από τον φακό περνάνε σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές εκείνης της ταραγμένης περιόδου όπως ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ιωάννης Μεταξάς, ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Μελίνα Μερκούρη και πολλοί άλλοι.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: