7.11.14

Η Αννα Καφέτση δεν παραιτείται...

Η Αννα Καφέτση δεν παραιτείται, ας την απολύσουνΜε την υπογραφή της Αννας Καφέτση, αλλά χωρίς την Αννα Καφέτση το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φαίνεται να...
προχωράει στην επόμενη φάση του, τη μεταστέγαση και τη λειτουργία του στο ανακαινισμένο κτίριο του Φιξ. Γιατί ακόμα κι αν δεν βρίσκεται εκείνη στο τιμόνι του, δικό της έργο είναι από την «κορυφή ώς τα νύχια».

Ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας αποφάσισε να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» του ΕΜΣΤ και χθες το μεσημέρι ζήτησε τις παραιτήσεις σύσσωμου του διοικητικού συμβουλίου του και της διευθύντριάς του. Αιτία οι έντονες διαμάχες ανάμεσα στα δύο μέρη, που κορυφώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με ανοιχτές επιστολές, συνεντεύξεις Τύπου, αντιπαραθέσεις και κατηγορίες για τη μη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας του ΕΜΣΤ στη μόνιμη στέγη του. Κάτι που έπρεπε να έχει συμβεί από τις αρχές του 2014, το πολύ έως την άνοιξη.

Καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι κ. Τασούλας έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από το εμπόλεμο κλίμα στο ΕΜΣΤ. Επίσης πως έχει βρεθεί το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τη διευθύντρια και η αναγγελία του από τον υπουργό, μαζί με τα νέα μέλη του Δ.Σ., θα γίνει άμεσα, το αργότερο έως τις αρχές της νέας εβδομάδας. Η Αννα Καφέτση ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένη να καταθέσει την παραίτησή της στον υπουργό.

Το καινούργιο πρόσωπο που θα αναλάβει τη διεύθυνση του ΕΜΣΤ αλλά και η σύσταση του νέου Δ.Σ. παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, αν και οι κύκλοι επαφών έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί ανάμεσα στο υπουργείο και τα νέα πρόσωπα. Σε επικοινωνία που είχε η «Εφ.Συν.» με τον υπουργό Πολιτισμού ο κ. Τασούλας περιορίστηκε στη δήλωση: «Επιχειρώ την ανανέωση με μια επανεκκίνηση με νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν την ευθύνη του εγχειρήματος. Δεν είναι προσωπικό. Αναγνωρίζω και σέβομαι τις προσπάθειες του διοικητικού συμβουλίου και πολύ περισσότερο της κ. Αννας Καφέτση, αλλά φτάσαμε στο παρά πέντε και δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταστέγαση του ΕΜΣΤ. Στόχος είναι η λειτουργία του μουσείου εντός του πρώτου τριμήνου του 2015 και θεωρώ ότι είναι εφικτός».

«Σοκ» προκάλεσε η είδηση της υπουργικής απόφασης στους κύκλους των καλλιτεχνών και επιστημόνων που γνωρίζουν το έργο της Αννας Καφέτση, τις προσπάθειές της για την υλοποίηση του ΕΜΣΤ αλλά και το μεγάλο ατού της, τη γνώση και την εμπειρία στη διεθνή σύγχρονη τέχνη και στο έργο πρωτοπόρων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Η τροπή είναι αναπάντεχη, αφού κύκλοι του υπουργείου Πολιτισμού μέχρι τώρα μιλούσαν για αντικατάσταση του Δ.Σ. και όχι της διευθύντριας. Κάτι που άφηνε να εννοηθεί σε ανεπίσημες συζητήσεις και ο ίδιος ο υπουργός, ενώ υπέρ της κ. Καφέτση είχε ταχθεί ανοιχτά και η υφυπουργός Πολιτισμού Αντζελα Γκερέκου λέγοντας: «Η Αννα Καφέτση είναι η ψυχή του μουσείου».

Ποια πρόσωπα θα ηγηθούν της νέας φάσης του ΕΜΣΤ και θα έχουν τις γνώσεις και τις ικανότητες να το πράξουν εντός το πολύ τεσσάρων μηνών; Οι καλλιτέχνες τι θέση θα κρατήσουν; Η περιπέτεια για το πολύπαθο μουσείο τελειώνει ή μια νέα ξεκινάει; Εν αναμονή...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: