10.11.14

Οι Γερμανοί ταΐζουν αρουραίους...

 
Σύμφωνα με τον αστικό μύθο της δεκαετίας του ‘30, στους υπονόμους κάτω από τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης έχουν κυριαρχήσει οι κροκόδειλοι. Μια εκδοχή του μύθου λέει ότι όλα ξεκίνησαν όταν...
ένας νεαρός Αμερικανός πέταξε το εξωτικό κατοικίδιό του στη λεκάνη της τουαλέτας του γιατί ήθελε να το ξεφορτωθεί. Λίγα χρόνια μετά, ο νεαρός μπήκε σε έναν υπόνομο προκειμένου να πιάσει το μπαστούνι του μπέιζμπολ που είχε χάσει και συνάντησε τον εν λόγω κροκόδειλο, ο οποίος και του έφαγε το χέρι.
Στην Κολωνία της Γερμανίας κυκλοφορεί μια παρόμοια αστική «πραγματικότητα», με αρουραίους αυτή τη φορά... Εν αντιθέσει με τους κροκόδειλους των υπονόμων, η ιστορία δεν διαδίδεται από στόμα σε στόμα, αλλά στέκει φωτεινή στους δρόμους και είναι αδύνατον να την αγνοήσεις. Τουλάχιστον, εγώ δεν μπόρεσα. Μια διαφημιστική πινακίδα με έναν τεράστιο αρουραίο με έκανε να σηκώσω το κεφάλι μου στον γερμανικό ουρανό. Η διαφήμιση στα γερμανικά έγραφε: «Ευχαριστώ για το πολύ φαγητό! Καθώς τόσα πολλά τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια ή την τουαλέτα, ο πληθυσμός των αρουραίων στην Κολωνία έχει αυξηθεί ιδιαίτερα! Γίνε καλύτερος! Ενημερώσου!».
Αμέσως γυρνώ στον Γερμανό φίλο μου και τον ρωτάω περί τίνος πρόκειται. Εκείνος άρχισε να γελάει και μου εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει στη Κολωνία. Κάθε σπιτικό πληρώνει ετησίως στις τοπικές αρχές περίπου 40 με 70 ευρώ τον μήνα για τον δικό του σκουπιδοτενεκέ. Η χρέωση αυτή υιοθετήθηκε προκειμένου να αυξηθεί η χρήση της ανακύκλωσης, καθώς τα ανακυκλώσιμα απόβλητα δεν χρεώνονται, και μπορούν να τα πετάνε δωρεάν στους σχετικούς κάδους ανακύκλωσης. Προκειμένου, όμως, κάποιοι να αποφύγουν την αγορά μεγαλύτερου σκουπιδοτενεκέ και συνεπώς περαιτέρω χρεώσεις, πετάνε το φαγητό στις τουαλέτες των σπιτιών τους! Και επειδή μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στο αποχετευτικό, κάποιοι σκαρφίστηκαν και μια άλλη καινοτόμο ιδέα: Να πετάνε τα φαγητά στα πάρκα, αργά τα βράδια!
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η κατακόρυφη αύξηση των αρουραίων στην πόλη της Κολωνίας και η παραπάνω διαφήμιση των τοπικών Αρχών προσπαθεί με έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο να αγγίξει την ευαισθησία των κατοίκων της πόλης. Θα μπορούσε να το κάνει διαφορετικά; Ναι, βεβαίως. Θα μπορούσε να στείλει ενημερωτικά φυλλάδια σε κάθε σπίτι μαζί με τον λογαριασμό των σκουπιδοτενεκέδων, αλλά τι θα κατάφερνε τότε; Το πιο πιθανό να κατέληγαν κι αυτά στα σκουπίδια, ή ακόμη και στο στομάχι των αρουραίων. Τουλάχιστον έτσι, ο μύθος των κροκοδείλων των υπονόμων βρήκε μια αντίπαλη πραγματικότητα: τους αρουραίους της Κολωνίας.
*Ο Σαράντης Μιχαλόπουλος (@SarantisMich) είναι δημοσιογράφος στο EurActiv.gr

protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: