14.11.14

Καταργείται η προσωποκράτηση για τους οικονομικά αδύναμους...

 
Αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου με νομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή και έχει ως στόχο την...
επιτάχυνση της εκδίκασης των πολιτικών υποθέσεων που συνδέονται άμεσα και με τις επενδύσεις.
Μεταξύ άλλων καταργούνται οι δίκες στο ακροατήριο και όλη η διαδικασία θα γίνεται εγγράφως, εκτός κι αν κρίνει ο δικαστής πως απαιτείται εξέταση μαρτύρων, ενός από κάθε πλευρά.

Το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αγωγής μέχρι την έκδοση της απόφασης δεν θα ξεπερνά τους 6 με 8 μήνες, το 1/3 δηλαδή του χρόνου που απαιτείται σήμερα για την έκδοση πρωτόδικης απόφασης.

Επιπλέον οι αλλαγές που επιφέρει ο νόμος στο στάδιο της αναγκαστικής εκτέλεσης, απομακρύνουν το ενδεχόμενο της προσωποκράτησης για ιδιωτικές διαφορές. Όπως προβλέπεται, το δικαστήριο που θα οδηγηθεί ο οφειλέτης θα κρίνει αν είναι σε θέση να πληρώσει και θα προστατεύει τους οικονομικά αδύναμους από τη φυλάκιση.

Εν ολίγοις η διάταξη καταργεί την προσωποκράτηση για αστικά και εμπορικά χρέη για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Το μέτρο παραμένει μόνο σε ισχύ για εκείνους που, ενώ διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα ικανοποίησης του αντιδίκου τους, δεν το κάνουν εσκεμμένα, αποκρύπτοντας τα οικονομικά μέσα τους ή αρνούνται να συμμορφωθούν προς δικαστικές αποφάσεις.

Οπως είπε ο κ. Αθανασίου θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και στους πλειστηριασμούς ακινήτων με τη χαρακτηριστική φράση "να εξουδετερώσουμε τα κοράκια".

Δηλαδή σύμφωνα με το νέο σχέδιο όλες οι πράξεις κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης θα συγκεντρώνονται σε μια πράξη (ανακοπή) για την άσκηση της οποία προβλέπονται πλέον μόνο δυο στάδια, ένα πριν και ένα μετά τον πλειστηριασμό.

Επιπλέον προβλέπεται συγκεκριμένος προσδιορισμός του πλειστηριασμού το αργότερο εντός 8 μηνών από την ημέρα της κατάσχεσης ενώ απλοποιείται και το σύστημα υποβολής προσφορών.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: