6.11.14

Διπλωματικός πυρετός σε Λευκωσία και Άγκυρα...



Χωρίς τέλος οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ...
Στην Κύπρο μεταβαίνουν σήμερα,  Σαμαράς και  Βενιζέλος, ενώ την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας...
διπλωματικός πυρετός, με επίκεντρο την νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν Σαμαράς – Βενιζέλος με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Η τουρκική πλευρά πάντως δείχνει να μην πτοείται και συνεχίζει να δημιουργεί σκηνικό έντασης.

Χθες, είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση ότι η Άγκυρα μεταφέρει πλατφόρμα στα νότια της Κύπρου. Αμέσως σήμανε συναγερμός, καθώς εδώ και πολλές ημέρες υπάρχει η πληροφορία ότι οι Τούρκοι αναζητούν εταιρία που θα τους παραχωρήσει πλατφόρμα, για να την μεταφέρουν στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα οικόπεδα 2 ή 3.

Ωστόσο, λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει περιορισμένες δυνατότητες και δεν έχει τις προδιαγραφές ώστε να πραγματοποιήσει έρευνες σε ανοικτές θάλασσες. Μάλιστα, μεταφέρθηκε από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας στην Συρία προς την Λεμεσό για επιδιόρθωση.

Επικοινωνία Σαμαρά - Νταβούτογλου

Την ίδια ώρα, η τουρκική Hurriyet έκανε λόγο χθες για τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μαλβούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του είπε ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί να συσφίξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Μάλιστα, ανακοίνωσε την έλευση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Τουρκία, στα τέλη Νοεμβρίου. Ωστόσο, το ταξίδι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι προγραμματισμένό εδώ και καιρό. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών την ίδια περίοδο θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι.

Αυστηρό μήνυμα του Ισραήλ στην Τουρκία

Όλες οι χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, πρέπει να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, δήλωσε εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκτορ Λίμπερμαν, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Λίμπερμαν τάχθηκε υπέρ του σεβασμού της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του δικαιώματός της να διεξάγει έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Ο Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε την ένταση που έχει δημιουργηθεί αχρείαστη, επισημαίνοντας ότι ήδη υπάρχει αρκετή στη Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: