16.11.14

Εφτά σενάρια για τον ένοικο...

Εφτά σενάρια για τον ένοικο του τάφου της Αμφίπολης 
Μετά και την ανακάλυψη του σκελετού στον τρίτο θάλαμο του τύμβου στο λόφο Καστά, σε θρίλερ έχει αναδειχτεί το κορυφαίο ερώτημα «ποιος είναι ο νεκρός που ετάφη στην Αμφίπολη;»
Αυτό, βεβαίως, έχει μεγάλη...

σημασία όχι μόνον για καθαυτή την αρχαιολογική σκαπάνη στο σπουδαίο μνημείο αλλά και γενικότερη ιστορική σημασία. Μια ανατρεπτική ανακάλυψη είναι πιθανό να αλλάξει και τις μέχρι σήμερα ιστορικές γνώσεις που είχαμε αλλά θα αποκαλύψει και πολλά για τη ζωή και την κουλτούρα της εποχής.
Ο "Ελεύθερος Τύπος" καταγράφει σήμερα τα 7 κύρια σενάρια για το ποιος μπορεί να είναι ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης:

1. Είναι ο Μέγας Αλέξανδρος;
Η φήμη αυτή αναπαράγεται διαρκώς αν και η υπεύθυνη της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, το έχει αποκλείσει. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, Χάρη Τζάλα, για να ισχύει αυτό θα πρέπει "να ανατραπούν 17 αρχαίες πηγές που αναφέρουν τις επισκέψεις 5 αυτοκρατόρων στο σώμα του Αλέξανδρου στην Αλεξάνδρεια".

2. Είναι ο Ηφαιστίωνας;

Είναι μια θεωρία που υποστηρίζεται από πολλούς αρχαιολόγους, μεταξύ των οποίων και η Ντόροθι Κινγκ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρο Μαυρογιάννη, "τα οστά είναι του Ηφαιστίωνα".

3. Είναι ο Κάσσανδρος;
Ο θάνατος του συμπίπτει χρονολογικά με την ανέγερση του τάφου. Επίσης η κυριαρχία του Κάσσανδρου στην περιοχή της Αμφίπολης και το μίσος που έτρεφε για τον Αλέξανδρο, θεωρείται ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ να κτιστεί ένα τόσο λαμπρό μνημείο για κάποιον από τη γενιά του Μεγαλέξανδρου.

4. Είναι η Ολυμπιάδα;

Ορισμένοι υποστηρίζουν ένθερμα ότι πρόκειται για την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όμως υπάρχει και το αντίθετο επιχείρημα: η Ολυμπιάδα εκτελέστηκε από τον Κάσσανδρο. Υπάρχουν πηγές που αναφέρουν ότι την άφησε άταφη, πέταξε το νεκρό σώμα της σε ένα γκρεμό. Και πάντως ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ την ταφή κάποιου από τη γενιά του Αλέξανδρου σε ένα τόσο λαμπρό μνημείο.

5. Είναι η Ρωξάνη και ο Αλέξανδρος ο Δ';
Η ανακάλυψη ενός μόνον σκελετού καταρρίπτει αυτό το σενάριο. Ακόμη, οι επιστήμονες λένε ότι έχουν ταυτίσει το μικρό Αλέξανδρο με οστά παιδιού που ανακαλύφθηκαν δίπλα στον τάφο του Φιλίππου του Β' στη Βεργίνα.

6. Είναι ο Νέαρχος;
Ο Νέαρχος ήταν επικεφαλής του στόλου του Αλεξάνδρου και στενός του συνεργάτης. Η κ. Περιστέρη έχει πει ότι "ο τάφος ανήκει σε επιφανή Μακεδόνα στρατιωτικό".

7. Ή μήπως κάποιος άλλος στρατηγός
;

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι υπερβολικό ένα τόσο μεγάλο και λαμπρό μνημείο, βασιλικών προδιαγραφών, για έναν στρατηγό μόνον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: