19.11.14

Πρόταση «βόμβα» Μεϊμαράκη...

Πολλές αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η πρόταση στην οποία προχώρησε απόψε το βράδυ ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και στην οποία μιλάει για...
πιο ευέλικτες διαδικασίες ώστε το Σύνταγμα να μπορεί να αλλάζει ανά πάσα στιγμή αν υπάρχει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακόμα κι αν η Βουλή δεν είναι αναθεωρητική.

Επικαλούμενος το ζήτημα του νόμου περί ευθύνης Υπουργών στο οποίο όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξει αλλά και τις συνθήκες εκτάκτων αναγκών που προκάλεσε η κρίση ο κ.Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι κάποιες μη θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, χωρίς ωστόσο να διευκρινήσει ποιες είναι αυτές, θα μπορούσαν να αλλάζουν από τη Βουλή αν διαπιστωνόταν πλειοψηφία 3/5 ή 4/5. Όπως ήταν φυσικό η πρόταση Μεϊμαράκη έχει προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις Συνταγματολόγων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι για να ισχύσει αυτό που προτείνει ο Πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να αναθεωρηθεί και το άρθρο 110 του Συντάματος το οποίο ορίζει πότε μπορεί να γίνει αναθεώρηση. Σύμφωνα ωστόσο με τους ίδιους κύκλους το άρθρο 110 δεν είναι αναθεωρητέα διάταξη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι στις προς αναθεώρηση διατάξεις που προτείνει η Νέα Δημοκρατία.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής στα εγκαίνια της Έκθεσης «Σκοτεινή επταετία, 1967-1974: η δικτατορία των συνταγματαρχών»:

"Πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποιες απόψεις τις οποίες είχαμε, να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και αντίστοιχα με την κρισιμότητα των περιστάσεων και των καταστάσεων καθώς, τελικά, οι θεσμοί οι οποίοι υπήρχαν υπηρετούσαν μια ήρεμη περίοδο άλλων οικονομικό-πολιτικών συνθηκών οι οποίες όμως μεταβλήθηκαν, κυρίως με την παγκοσμιοποίηση. Τώρα, σε περίοδο κρίσης, πρέπει να συντονιστούμε και να σχηματίσουμε μια ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης, πολλώ δε μάλλον όταν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μπορέσουμε πράγματι να βρούμε την ευελιξία να ανταποκριθούμε στα κελεύσματα των καιρών.Προσωπικά είχα αναφερθεί και στο παρελθόν σε μια πρόταση, για να μπορούμε να αποφεύγουμε τις αγκυλώσεις και την καταθέτω εκ νέου τώρα, σύμφωνα με την οποία ζητώ μη θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις να μπορούμε να τις τροποποιούμε ανεξάρτητα από το αν η Βουλή είναι Αναθεωρητική ή όχι, με εντολή της προηγούμενης με μια πολύ αυξημένη πλειοψηφία. Δεχόμαστε ή όχι πως η Βουλή είναι το κυρίαρχο Σώμα στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία;Αν λοιπόν υπάρχει ομοφωνία ή τα 4 ή 3/5 της Βουλής, ανάλογα με το θέμα, συμφωνούμε στην αλλαγή μιας διάταξης όπως για παράδειγμα ο Νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών, γιατί να μη δώσουμε το δικαίωμα να είναι πιο ευέλικτο το Συνταγματικό καθεστώς και αντ’ αυτού να πρέπει να περιμένουμε πέντε ή δέκα χρόνια για την τροποποίηση της;"...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: