25.11.14

Χωρίζονται σε «στρατόπεδα» στο ΠΑΣΟΚ ...

 Συγκροτούνται τα μέτωπα στο ΠΑΣΟΚ 
Θέσεις μάχης δείχνουν να παίρνουν πλέον τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που καλούνται να επιλέξουν «στρατόπεδο».
Με το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του «παπανδρεϊκού» μπλοκ  που...
είτε βρέθηκαν στο Καστρί την Κυριακή στην κλειστή σύσκεψη υπό τον πρώην πρωθυπουργό, είτε όχι, να βγαίνουν και να στηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου με δηλώσεις τους, οι «βενιζελικοί» περνούν στην αντεπίθεση, με χτυπήματα ενίοτε «κάτω από τη ζώνη».
Μετά τον Λεωνίδα Γρηγοράκο, τη σκυτάλη πήρε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, που ζήτησε να μην επαναληφθούν οι «εικόνες που είδαμε την 1η Σεπτεμβρίου», υποστηρίζοντας παράλληλα πως όπως το ΠΑΣΟΚ δεν είχε τον κ.Σημίτη στα ψηφοδέλτιά του επειδή ο ίδιος το επέλεξε, «αν το επιλέξει ο κ.Παπανδρέου, είναι δικαίωμά του, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό». Τον κύκλο των υπουργών που σχολίασαν τις τελευταίες εξελίξεις μετά την επιστολή του Γιώργου Παπανδρέου έκλεισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που θυμήθηκε αίφνης ότι ο πρώην πρωθυπουργός «δεν ερχόταν στις συνεδριάσεις της ΚΟ» και πως «αυτοί οι άνθρωποι που τους στηρίξαμε, έχουν απέναντί μας μία ευθύνη», καλώντας τους να στηρίξουν την …παράταξη αυτόν τον καιρό.
Εκτός λογικής χαρακτήρισε την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, εκτιμώντας ότι η επιστροφή σε ένα «φόντο αλά 2007» δεν πρέπει να συμβεί, καθώς τραυματίζει την παράταξη. «Δεν θέλουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές ενός θεάτρου μάχης χαρακωμάτων. Εάν κάποιοι θέλουν να το κάνουν αυτό, θα αντιμετωπιστεί η στάση τους από την πλειοψηφία των μελών της παράταξης και δεν θα συμβεί», προειδοποίησε. Για πρόβλημα που δημιουργεί η στάση του Γιώργου Παπανδρέου μίλησε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί …ρεβάνς. «Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόεδρο, ο οποίος έχει εκλεγεί από τις προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες», είπε, σημειώνοντας με νόημα ότι οι διαγραφές δεν είναι στις προθέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου «αντίθετα με άλλους στο παρελθόν», αλλά και πως «όποιος αποφασίσει από μόνος του να φύγει από το ΠΑΣΟΚ, με γεια του με χαρά του»…
Τι όμως έκανε την Χαριλάου Τρικούπη και τους «βενιζελικούς» βουλευτές να αλλάξουν στάση και από την απολύτως «αμυντική» και χαμηλών τόνων τακτική, να περάσουν στην αντεπίθεση μέσα σε 24 ώρες; Μα το γεγονός ότι είχε προηγηθεί κύμα δηλώσεων στήριξης στον Γιώργο Παπανδρέου εντός του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο, αν όχι περισσότερο, και το σενάριο που θέλει τους υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου εντός ΚΟ, να μην θέτουν εκ νέου υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές, χωρίς πάντως να θέσουν σε κίνδυνο την σταθερότητα της χώρας ως τότε.
Σε επίπεδο βουλευτών, μετά τον Θάνο Μωραΐτη, που έκανε την αρχή, και ο Φίλιππος Σαχινίδης, βγήκε ευθέως να υπερασπιστεί την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι «δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φωνή οι πολίτες που μας έχουν στηρίξει και εμπιστευτεί, αλλά τώρα έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τις τρέχουσες διεργασίες». Στον «χορό» των υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου, μπήκε γρήγορα και ο Συμεών Κεδίκογλου, το βιβλίο του οποίου είχε προ ημερών παρουσιάσει από την Χαλκίδα, ο πρώην πρωθυπουργός, καταθέτοντας στην ομιλία του πολλές από τις βασικές του θέσεις για το δέον γενέσθαι στη χώρα. Θυμίζοντας ότι πολλά από όσα αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου στην επιστολή του τα είχε επισημάνει και ο ίδιος λίγο μετά τις ευρωεκλογές ζητώντας ανοιχτό συνέδριο όπου θα συζητούνταν όλα, με την φράση τότε «Αν όχι τώρα, πότε; Όταν θα έχουμε εξαερωθεί πολιτικά;», ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι «έχουμε ήδη αργήσει», εξηγώντας ότι στην φάση που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να εθελοτυφλούν και πρέπει όλοι να τοποθετηθούν με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο μέλλον της παράταξης, αλλά και την Ιστορία.
Στο μεταξύ, πλήρη στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου –ως αναμενόταν- αλλά και σκληρή κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο επιφύλασσε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο πρώην πρωθυπουργός είπε το «αυτονόητο» και πως «ο κ.Βενιζέλος εγκαταλείπει επισήμως το ΠΑΣΟΚ και πάει να το μεταλλάξει στη ΔΗΠΑΡ», όπως έκανε προ μηνών με την Ελιά και την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν εν είδει συνιστώσας. «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κομματίδιο που δημιουργήθηκε ως διάττοντας αστέρας για να παίρνει 3 ή 4%», σημείωσε δηκτικά. Είναι δυνατόν αυτό το κίνημα να αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις με αυτά τα ποσοστά; Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η πολιτική που ακολουθεί δεν πείθει τον κόσμο. Γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι η συμμετοχή άνευ όρων το έχει κάνει παρακολούθημα της δεξιάς» είπε χαρακτηριστικά. «Μια Ελιά, μια κληματαριά, τι είναι αυτά» τόνισε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «φληναφήματα» και «παραμύθια της Χαλιμάς» τα περί αποσταθεροποίησης που προέβαλε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την πρόταση Παπανδρέου για συνέδριο.
Την ίδια ώρα, την πρόθεσή του να επανέλθει στην πολιτική ζωή του τόπου, διεμήνυσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιάννης Ραγκούσης,  εφόσον υπάρξουν κινήσεις στην κατεύθυνση της πρότασης του πρώην πρωθυπουργού, και προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «νέο ΠΑΣΟΚ».
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: