30.11.14

Σάββατο βράδυ η κυβέρνηση έστειλε τα «μέτρα» για το νέο «κοστούμι»...

 
Αργά το βράδυ του Σαββάτου οι εκπρόσωποι της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) έλαβαν, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των δανειστών, τις απαντήσεις στις δεσμεύσεις που ζήτησαν για να επιστρέψουν στην Αθήνα και στο τραπέζι του διαλόγου, με τον χρόνο πλέον να μετρά ανάστροφα. Δεν αποκλείουν...
μάλιστα να δοθεί η απάντηση για την επάρκεια των μέτρων προς την κυβέρνηση, ακόμη και σήμερα…

Πηγές της τρόικας είχαν και την Παρασκευή επισημάνει στο Capital.gr την ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, πρώτα με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Είχαν κάνει σαφές ότι για να ξεκλειδώσει η διαπραγμάτευση απαιτούνται «ισχυρές δεσμεύσεις» για μεταρρύθμιση σε ΦΠΑ, ασφαλιστικό, αλλαγές στη ρύθμιση δόσεων οφειλών προς εφορίες και ταμεία.

Μάλιστα είχαν επισημάνει με νόημα ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά… Ανέφεραν ότι «μία έξοδος από το μνημόνιο χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την 1η Ιανουαρίου του 2015, είναι πιθανή και δεν θα ήταν μία θετική εξέλιξη»…

Οι κυκλωτικές πιέσεις όλων των προηγούμενων ημερών, οδήγησαν την κυβέρνηση το βράδυ του Σαββάτου στην οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων με το οποίο επιχειρείται να «κλείσει» το δημοσιονομικό κενό των 2,5 δισ. ευρώ που βλέπουν οι δανειστές για το 2015, επιμένοντας στην τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων.
 
Τα μέτωπα

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως αργά το βράδυ του Σαββάτου οριστικοποιούνταν οι παρεμβάσεις στα μεγάλα μέτωπα που ζητούν οι δανειστές. Το πακέτο που εστάλη επιχειρεί να τηρήσει, εξηγούν κυβερνητικοί κύκλοι, μία πολύ λεπτή ισορροπία, ανάμεσα στην ανάγκη να κριθούν επαρκή από το εξωτερικό τα μέτρα, αλλά και να περάσουν από τις… συμπληγάδες της Βουλής για ψήφιση:
 
- ΦΠΑ. Η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει αύξηση των υπερμειωμένων συντελεστών 6,5% σε 8% ή 10% με δημοσιονομικό αποτέλεσμα περί τα 250 εκατ ευρώ. Το μέτρο αφορά στους συντελεστές ΦΠΑ σε νησιά, διανυκτερεύσεις, βιβλία και εφημερίδες. Μάχη δινόταν για την εξαίρεση των φαρμάκων αλλά και παρεμβάσεων στον συντελεστή 13%.
 
- Κόκκινα δάνεια. Η τρόικα είχε φέρει σύμφωνα με πληροφορίες ενστάσεις για κάποιους από τους όρους ρύθμισης και των δημοσιονομικών τους επιπτώσεων ζητώντας παρεμβάσεις.
 
- Ρύθμιση χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με 100 δόσεις. Οι δανειστές αμφισβητούν την εισπραξιμότητα και ζητούσαν παρεμβάσεις στην μείωση των προσαυξήσεων και εισοδηματικά κριτήρια.
 
- Δημόσιο. Φέρεται να προκρίνονται οι αλλαγές από το νέο έτος με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και θέσπιση από τον Ιούνιο του νέου χαμηλότερου μισθού για τους νεοεισερχόμενους.
 
- Ασφαλιστικό, Εργασιακό, Συνδικαλιστικός νόμος. Η κυβέρνηση φέρεται να υποχωρεί στα πιο πολλά αιτήματα στο πεδίο του εργασιακού και του συνδικαλιστικού νόμου με «αντάλλαγμα» οι παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό να μην έχουν άμεσο αντίκτυπο (πχ επιχειρώντας να περιοριστεί σε κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και 15 ετίας). Προχωρούν επίσης σύμφωνα με αρμόδιες πηγές και οι παρεμβάσεις στα τέλη υπέρ τρίτων.
 
- Παρεμβάσεις στις αγορές. Πιέσεις υπήρξαν για συγκεκριμένες δεσμεύσεις παρεμβάσεων για την μείωση τιμών και την απελευθέρωση αγορών – επαγγελμάτων.

Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, καθώς αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει επιστροφή στην διαπραγμάτευση και λύση, τίθεται επί τάπητος το σχέδιο «Β» για την παράταση του μνημονίου έως ότου υπάρξει η συμφωνία για τα μέτρα και μετά για την νέα πιστοληπτική γραμμή, τον ρόλο του ΔΝΤ και το ζήτημα χρέος.

Επόμενο ορόσημο (και πιθανώς τελευταίο) είναι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.


πηγη capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: