5.11.14

Ψάχνουν τον μανδύα του νέου μνημονίου...

Συζητήσεις προετοιμασίας ενόψει του Eurogroup την Πέμπτη και ενώ οι δανειστές περιμένουν...
απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν ζητήσει αναφορικά με την πρόοδο στην υλοποίηση των εκκρεμοτήτων, είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η αυριανή συνεδρίαση στις Βρυξέλες έχει καθοριστική σημασία για την πολύ σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση προκειμένου «να ολοκληρώσουμε αυτήν τη φάση και να περάσουμε στη νέα φάση, μετά το μνημόνιο και την τρόικα, με όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών».

Την εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, έκανε ο υπουργός Οικονομικών έπειτα από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Χαρδούβελης είπε πως στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και την επομένη πρέπει να είναι όλοι νικητές.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στον Τύπο, τόνισε πως ο ίδιος του διευκρίνισε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι πως αυτές παραποιήθηκαν και πως ο ίδιος με έγγραφό του στο κοινοβούλιο της χώρας του δεν αναφέρθηκε σε συνέχεια του υφιστάμενου προγράμματος αλλά στο τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε εξάλλου και ο Ευ. Βενιζέλος κληθείς να σχολιάσει τα περί παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος που αποδίδονται στον Ντάισελμπλουμ.

«Πρέπει να είμαστε πολύ ψύχραιμοι, πάρα πολύ ακριβείς, να μην υπονομεύουμε τις προσπάθειες μας με μια νευρική εσωτερική συζήτηση», που, όπως είπε, δυστυχώς δίνει πρόσχημα στους κερδοσκόπους των αγορών εις βάρος της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι ελληνικές θέσεις για επιμέρους ειδικά θέματα που αφορούν την τρέχουσα αναθεώρηση της τρόικας έχουν σταλεί και ότι άλλωστε η ολοκλήρωση αυτής της τελευταίας αναθεώρησης της τρόικας είναι η πρώτη φάση προς τη νέα φάση.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η τρόικα θα επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό και συμπλήρωσε ότι, άλλωστε, οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις δεν γίνονται αναγκαστικά με φυσική παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, αλλά και με άλλους τρόπους. Αναφορικά με την προληπτική γραμμή, είπε ότι πάντα τη θέλαμε και ότι και ο ίδιος στις ομιλίες του αναφέρεται στους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι στην προληπτική γραμμή είναι ευρωπαϊκά χρήματα και ότι μάλιστα δεν είναι καν ευρωπαϊκά χρήματα, «γιατί το γεγονός ότι έχουμε αδιάθετο υπόλοιπο από το ΤΧΣ είναι πολύ σημαντικό επιχείρημα διπλής χρήσης: Βελτιώνει τα δεδομένα του χρέους -και θα γίνουν πολλές άλλες παραμετρικές βελτιώσεις, δηλαδή "κουρέματα" στην πραγματικότητα- αλλά ταυτόχρονα έχουμε και όλη την υποστήριξη εάν υπάρξει οποιαδήποτε πρόβλημα να απαντηθεί αμέσως».

Ερωτηθείς εάν επαρκεί ο χρόνος έως τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου για να έχουμε εξέλιξη για την επόμενη φάση και για το χρέος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «προφανώς», για να τονίσει παράλληλα πως, όμως, «υπάρχει μια δυσκολία, η έλλειψη συναίνεσης, η μικρότητα, ο κομματισμός, οι υστεροβουλίες». Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι το κλίμα στη χώρα δεν είναι το καλύτερο για μια διαπραγμάτευση εθνικού χαρακτήρα, «αλλά εις πείσμα όσων αγωνίζονται να παρεμποδίσουν και να υπονομεύσουν τη χώρα, έχουμε εντολή και θεσμική ευθύνη και στόχος μας είναι αυτό να κλείσει πριν από το τελευταίο Eurogroup του 2014 στις 8 Δεκεμβρίου».

Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι το «πακέτο» είναι το πακέτο της νέας φάσης και το οποίο «αφορά στις σχέσεις μας με όλους τους εταίρους και τη βιωσιμότητα του χρέους την οποία το ίδιο του Eurogroup έχει δεσμευτεί να επιβεβαιώσει».

Σχετικά με το εάν υπάρχει ανάγκη να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών έστω και για τα εθνικά θέματα, ο κ. Βενιζέλος με αφορμή τις επικείμενες επισκέψεις στη Λευκωσία και το Κάιρο τόνισε ότι έχουν οικοδομηθεί πολιτικές με βάθος και συστηματικό τρόπο, «αλλά δεν υπάρχει κάποιος εθνικός κίνδυνος, δεν υπάρχει κάποια απόφαση για εθνικό θέμα που να καλούμαστε να λάβουμε».

Από την άλλη πλευρά ανέφερε ότι «αν εννοείτε ατζέντα της οικονομίας, αυτά όλα λέγονται δημόσια» και πως δεν βλέπει καμιά διάθεση για τίποτα, προσθέτοντας ότι «ο ένας ζητάει εκλογές πριν από τη διαπραγμάτευση, άλλος δεν αποδέχεται καμία συμφωνία εξ ορισμού». «Ας συμφωνήσουμε στα ελάχιστα που είναι: εθνική συναίνεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, σεβασμός του ρυθμιστικού και ενωτικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μαθαίνουμε τι γίνεται έγκυρα από τους αρμόδιους θεσμούς, προτού ζητάμε γενική πολιτική συζήτηση για τα πιο λεπτά θέματα που είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής», συμπλήρωσε.
Αυτό που επιθυμεί αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι στο επικείμενο Eurogroup ο Γκίκας Χαρδούβελης να αποσπάσει τη δέσμευση των ομολόγων του ότι δεν θα καθυστερήσει η έναρξη του δεύτερου κύκλου των διαπραγματεύσεων. Έστω όμως και αν τελικά το Eurogroup δώσει σήμα στους ελεγκτές να επιστρέψουν στην Αθήνα, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν ενημερωθεί από τους προϊσταμένους τους ότι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει με βάση τα όσα προβλέπει το υφιστάμενο Μνημόνιο, χωρίς να υπάρχει διάθεση χαλάρωσης.
Ο ίδιος άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σήμερα σε συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και το Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ), κατέστησε σαφές ότι «το να βγούμε από το Μνημόνιο δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να συνεχίσουμε να θέλουμε να φτιάξουμε τη χώρα μας. Να βάλουμε σταθερούς και έντιμους κανόνες στον ανταγωνισμό και παντού».

Τη Δευτέρα άλλωστε σε τηλεοπτική του συνέντευξη παραδέχτηκε τη συνέχιση των μνημονίων, επισημαίνοντας πως η σχέση με τους δανειστές θα διαρκέσει πολλά χρόνια, μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανείων.

Στο μεταξύ, την παράταση της θητείας της ειδικής Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα έως τον Ιούνιο του 2015, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Επιτροπής...
enet.gr , AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: