13.11.14

Το ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ...


Σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο καταδικάζονται οι τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενέκρινε το ευρωκοινοβούλιο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στη γείτονα χώρα για το...
ότι η συνέχεια των ενεργειών αυτών «θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ».
Οι ευρωβουλευτές  αναγνωρίζουν το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει τους φυσικούς της πόρους εντός της ΑΟΖ της, και ζητούν από την Τουρκία να σταματήσει τις «προκλητικές ενέργειες» και τις «απειλές» κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. χαρακτηρίζουν επίσης τις θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας στην  περιοχή «παράνομες και προκλητικές.
Οι προκλητικές ενέργειες και απειλές της Τουρκίας «υπονομεύουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», τονίζεται στο εγκριθέν ψήφισμα, στο οποίο διατυπώνεται και η προειδοποίηση ότι η  συνέχιση και/ή η επανάληψη των ενεργειών αυτών «θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεσήμανε επίσης ότι «η ενδεχόμενη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν καταστεί δυνατόν να εξευρεθεί μια βιώσιμη, πολιτική λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: