30.11.14

Σε κρίσιμη καμπή αλλά σταθερή η υγεία του Νίκου Ρωμανού ...

Embedded image permalink
Δυο πορείες στην Αθήνα...
Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», παραμένει ο Νίκος Ρωμανός που βρίσκεται σε απεργία πείνας για 20ή μέρα, διαμαρτυρόμενος για...
το γεγονός ότι παρόλο που πέρασε στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν του χορηγείται άδεια προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του - Οι Μάνια Παπαδημητρίου, Βασιλική Κατριβάνου και Αφροδίτη Σταμπουλή επισκέφθηκαν το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς και μίλησαν με τους γιατρούς οι οποίοι εξήγησαν ότι μετά την 20ή ημέρα ο οργανισμός του απεργού πείνας μπαίνει σε ένα μεταίχμιο και είναι ευάλωτος σε σοβαρές επιπλοκές.

Το hashtag στο twitter: #NRomanos
Κυριακή 30/11
Δυο πορείες στην Αθήνα
Μηχανοκίνητη πορεία αλληλεγγύης στο Νίκο Ρωμανό προγραμματίζεται για σήμερα Κυριακή.Σημείο συνάντησης τα Προπύλαια, στις 4.00 το απόγευμα.
Κεντρική πορεία στην Αθήνα για τον Νίκο Ρωμανό από τη Συνέλευση Αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου στις 18.00, στο Μοναστηράκι.
Σάββατο 29/11:
Στο Γ. Γεννηματάς 3 βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ - Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση του Ν. Ρωμανού
-"Δίνει μάχη για τα πιστεύω του, έχει το ψυχικό σθένος" λέει στο Κόκκινο η γιατρός του Λίνα Βεργοπούλου, μιλώντας για την κατάσταση της υγείας του μετά από 20 ημέρες απεργίας πείνας. Και χαρακτηρίζει "βασανιστήριο" την υποχρεωτική σίτιση". Στην 14η ημέρα απεργίας πείνας και ο αλληλέγγυος στο Ρωμανό, Γιάννης Μιχαηλίδης.  Σε οριακή κατάσταση η υγεία του Νίκου Ρωμανού  που συνεχίζει την απεργία πείνας και νοσηλεύεται στο «Γεώργιος Γεννηματάς»
Παρασκευή 28/11:
Περίπου 300 αληλέγγυοι/ες συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής έξω από το Γ. Γεννηματάς, φωνάζοντας συνθήματα.

«Νίκο γερά ως τη λευτεριά», το σύνθημα από τους συγκεντρωμένους αλληλέγγυους, στο οποίο ανταπέδωσε με υψωμένη γροθιά ο απεργός πείνας Ν. Ρωμανός.
Στη φωτογραφία ο Ν. Ρωμανός στο δωμάτιο-κελί του νοσοκομείου.
Embedded image permalink
Embedded image permalink
Φωτοραφίες: 
_______________
Ο δικηγόρος του, Φραγκίσκος Ραγκούσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή που εξέδωσε την Παρασκευή (28/11):

«O Nίκος Ρωμανός κρατούμενος και απεργός πείνας από τις 10 Νοεμβρίου δίνει στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς την πιο οδυνηρή μάχη απέναντι στην αναλγησία της κρατικής εξουσίας που τόσο πολέμησε ενάντιά της.
Με τους παλμούς της καρδιάς του να φτάνουν τους 170, η ανακοπή δυστυχώς είναι αναμενόμενη όπως κάποιοι ψιθυρίζουν, ενώ θα έπρεπε να το φωνάζουν.
Το κείμενο αυτό δεν έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, δεν θα ζητιανέψει εκφράσεις λύπης και συμπαράστασης. Δεν ταιριάζουν άλλωστε στον χαρακτήρα του Ρωμανού.
Είναι διαμαρτυρία και κάλεσμα. Ο Ρωμανός θα χάσει τη μάχη για τη ζωή όχι γιατί είναι αυτοκαταστροφικός, αλλά επειδή κάποιοι τον εξαναγκάζουν να διεκδικήσει μ΄αυτόν τον τρόπο δύο από τα πολυτιμότερα αγαθά του ανθρώπου: Την ελευθερία και τη Δικαιοσύνη.
Στην πολυήμερη και επικίνδυνη απεργία πείνας αντί για δικαίωση ήρθε η σκληρή εντολή από την εισαγγελέα των φυλακών για αναγκαστική σίτιση, παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και στοιχειοθετεί το αδίκημα του βασανισμού κρατουμένου, αφού από την πρώτη στιγμή με θάρρος και παρρησία ο Νίκος Ρωμανός δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη λήψη τροφής καθ’ οποιονδήποτε τρόπο και ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας έστω και αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του.
Προς τιμήν τους οι θεράποντες γιατροί ασκούν τα καθήκοντά τους με ποιότητα και ευαισθησία κάτω από την εποπτεία και το αμέριστο ενδιαφέρον του Διοικητή του Νοσοκομείου για να τον σώσουν και να τον στηρίξουν στη σκληρή αυτή δοκιμασία του».
Η γιατρός του Ν. Ρωμανού, Λ. Βεργοπούλου, στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Σήμερα 28 Νοεμβρίου 2014 επισκέφτηκα τον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό, απεργό πείνας από τις 10 Νοεμβρίου, στο νοσοκομείο Γεννηματάς όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος από αστυνομικές δυνάμεις. Δήλωσε ότι παραμένει σταθερός στην αρχική του θέση να συνεχίσει την απεργία πείνας ως το τέλος (αρνούμενος την υποχρεωτική σίτιση, πίνοντας μόνο νερό, χωρίς να παίρνει ενδοφλέβια υγρά και υποστηρικτική αγωγή με ορό). Θα συνεχίσει να «διεκδικεί το αίτημά του για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών από τη φυλακή, με οδόφραγμα το σώμα του και με πλήρη γνώση των κινδύνων για την υγεία και τη ζωή του, μέχρι να κερδίσει ανάσες ελευθερίας από την ισοπεδωτική συνθήκη του εγκλεισμού».
Η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής στην οποία νοσηλεύεται, με ενημέρωσε ότι η υγεία του βρίσκεται μετά από 19 μέρες απεργία πείνας, σε επαπειλούμενη κατάσταση.
Χωρίς να εκθέσω τις λεπτομερείς καταγραφές των εργαστηριακών ευρημάτων, τις οποίες ως αριθμητικές τιμές δεν έχει νόημα να τις αναφέρω, θέλω να τονίσω ότι σημαντικοί δείκτες του μεταβολισμού του ανθρώπινου οργανισμού μεταβάλλονται καθημερινά πέραν των φυσιολογικών ορίων, σαν απόρροια της παρατεταμένης ασιτίας. Αυτό σημαίνει ότι ο Ν. Ρωμανός κινδυνεύει να εμφανίσει άμεσα και ανεξέλεγκτα σοβαρές επιπλοκές που θα επηρεάσουν την καρδιακή, εγκεφαλική και νεφρική του λειτουργία, απειλώντας την ίδια του τη ζωή.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι με μια πρωτοφανή εισαγγελική εντολή, της 10/11/14, η ελληνική δικαιοσύνη αποποιείται των ευθυνών της, που προκύπτουν από την άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών στον Νίκο Ρωμανό, και μετακυλίει την ευθύνη για την τύχη του απεργού πείνας στους θεράποντες ιατρούς, υποδεικνύοντάς τους, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, την πρακτική της υποχρεωτικής σίτισης ή της φαρμακευτικής αγωγής ενάντια στη θέληση του ίδιου.
Μία τέτοια τακτική παγιώνεται τον τελευταίο χρόνο προς τους πολιτικούς κρατούμενους απεργούς πείνας. Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιπ της γενικότερης κατασταλτικής πολιτικής του κράτους που από τον Ιανουάριο του ’14 εξαγγέλλει το νομοσχέδιο για τις φυλακές Γ΄ τύπου και τον Ιούλιο του ’14 το θεσμοθετεί.
Είναι γνωστό, τέλος, ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί ανά τον κόσμο καταγράφουν την υποχρεωτική σίτιση ως βασανιστήριο.»
_________________________
Ένα πολύ ακραίο και ανάλγητο τρόπο επιλέγει να ξεκαθαρίσει το σύστημα τους λογαριασμούς του με τους αναρχικούς και τις όποιες επιλογές τους.
Η διαρκής τμηματική εκδίκαση παρόμοιων υποθέσεων με κατηγορούμενους τους ίδιους νεαρούς σε αλυσίδα δικών, που ακόμα και εφέτες εισαγγελείς και δικαστικοί αμφισβήτησαν αλλά και ο εξοπλισμός της ειδικής φυλακής με όπλα και συνθήκες «πολέμου»  φυλακών, δεν φαίνεται να αρκούν για το κράτος Δικαίου!
Τώρα παίζεται η ζωή ενός ανθρώπου κορώνα γράμματα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα που εξωθεί στα άκρα την όποια αίσθηση δικαίου. Ο νεαρός Νίκος Ρωμανός, αργοπεθαίνει επειδή δεν του επιτρέπουν να κάνει χρήση του νόμιμου δικαιώματός του να παραστεί στη σχολή του.
Αν έμπαιναν οι αρμόδιοι στον κόπο να διαβάσουν την αγόρευση του εισαγγελέα και του δικαστηρίου που τον καταδίκασε στη δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό θα σχημάτιζε ορθότερη εικόνα για το πόσο μη βίαια ήταν η ληστεία και πόσο μέσα από κείμενα, καταθέσεις αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις είναι σαφές ότι το κράτος δεν έχει απέναντί του ένα «επικίνδυνο μανιακό εγκληματία». Η αδυναμία και η απόλυτη απροθυμία του Υπουργείου να δώσει άμεσα λύση στο θέμα οδηγούν στο θάνατο ένα πολύ νέο άνθρωπο άσχετα από το αδίκημα του ή από το πόσο και το πώς έσφαλε.
Είναι λογικό να πεθαίνει κάποιος στην Ελλάδα το 2014 επειδή ζητάει ισονομία, επειδή ζητάει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του στη φυλακή;
Πριν είναι αργά και πριν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα ο Υπουργός οφείλει άμεσα, σήμερα κιόλας να δώσει λύση. 
 left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: