13.11.14

Το κυβερνητικό "αυτογκόλ" με τον ΕΝΦΙΑ...

...και οι... "εξηγήσεις" Σταϊκούρα...


Στον … κουτοπόνηρο Έλληνα επιρρίπτει η κυβέρνηση την ευθύνη για το δικό της "αυτογκόλ" με τον ΕΝΦΙΑ!
Σε μία προσπάθεια να...
δικαιολογήσει τα … αδικαιολόγητα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έφτασε στο σημείο να πει από το βήμα της Βουλής ότι ο ΕΝΦΙΑ εξαιρέθηκε από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο, επειδή «ενδέχεται κάποιοι να αθετούσαν σκοπίμως την έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεων τους». Έκανε, μάλιστα, λόγο για «γενναιόδωρη ρύθμιση».  
           
Ο Χρ. Σταϊκούρας ουσιαστικά επιστρατεύτηκε – αν και αναρμόδιος - να καλύψει την επικοινωνιακή γκάφα της κυβέρνησης καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους βουλευτές της ΝΔ. Από τη στιγμή που κατατέθηκε η νέα τροπολογία που τροποποιούσε την προηγούμενη τροπολογία, «γαλάζιοι» βουλευτές ζητούσαν από την κυβέρνηση να έρθει κάποιος από το υπουργείο Οικονομικών να δώσει εξηγήσεις, προκειμένου να είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να ψηφίσουν, στη λογική «μισή ντροπή δική μας, μισή ντροπή δική τους».
           
 Πως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας την τροπολογία της κυβέρνησης:
- H ρύθμιση αφορά όσες οφειλές ήταν όχι μόνο βεβαιωμένες αλλά και ληξιπρόθεσμες κατά την 1η Οκτωβρίου. «Αυτό γιατί» όπως είπε με την υπαγωγή στη ρύθμιση και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, φορολογούμενοι που μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς και διαθέτουν επαρκή ρευστότητα, ενδέχεται να αθετούσαν σκοπίμως την έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεών τους. Αυτό θα ήταν αντίθετο με το σκοπό της ρύθμισης, που είναι η διευκόλυνση και παροχή κινήτρων προς τους πολίτες που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής και για τούτο δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν έγκαιρα τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Γι΄ αυτό η ρύθμιση, όπως ήδη ανέφερα, σε σχέση με παλαιότερες ρυθμίσεις που ίσχυσαν στη χώρα αλλά και με τα διεθνή δεδομένα, είναι γενναιόδωρη». «Δεν είναι επιθυμητή» πρόσθεσε «η δημιουργία, τεχνητά, μιας «νέας γενιάς οφειλετών», παρά μόνο η διευκόλυνση των οφειλετών που λόγω της κρίσης βρέθηκαν σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους».

- Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιβραβεύει τους συνεπείς. «Η παρέμβασή μας» τόνισε «σήμερα αποσκοπεί στο να δείξει ότι οι συνεπείς φορολογούμενοι επιβραβεύονται και όσοι αθετούν σκόπιμα τις υποχρεώσεις τους αποδοκιμάζονται». Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο, γιατί ο συνεπής που πλήρωσε την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και δεν μπορεί να πληρώσει τις επόμενες δεν μπαίνει στη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά παραμένει στην προηγούμενη ρύθμιση. Το είπε άλλωστε ο ίδιος στη συνέχεια: «Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, δόση Σεπτεμβρίου, εφόσον δεν έχει πληρωθεί, θα μπει κανονικά στη ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, εάν δεν πληρωθούν, είναι δυνατόν να υπαχθούν στην ισχύουσα πάγια ρύθμιση οφειλών, η οποία καλύπτει αυτές τις περιπτώσεις.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: