16.11.14

Δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία ...



Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα φαίνεται ότι θα γίνει ο νεότερος πρόεδρος της Ρουμανίας επικρατώντας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του αντιπάλου του Κλάους Γιοχάνις.
Σύμφωνα με τους...
πολιτικούς αναλυτές το μόνο που μπορεί να αλλάξει την ροή των γεγονότων προς την επικράτηση του Πόντα είναι μια ισχυρή συμμετοχή του εκλογικού σώματος και κυρίως των ψηφοφόρων στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και αυτών της διασποράς .

Ο 42χρονος σοσιαλδημοκράτης, πρωθυπουργός σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις λαμβάνει το 54% στην πρόθεση ψήφου για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τα πάντα φαίνεται να λειτουργούν υπέρ του Πόντα σε αντίθεση με τον πολιτικό του αντίπαλο τον 55χρονο γερμανικής καταγωγής Κλάους Γιοχάνις δήμαρχο της μεσαιωνικής πόλης του Σίμπιου.

Η πολιτική εμπειρία που διαθέτει, η πρόσβαση σε κυβερνητικές πηγές που του επέτρεψαν, σύμφωνα με τους επικριτές του, να πολλαπλασιάσει τα προεκλογικά δώρα προς τους ψηφοφόρους, η υποστήριξη της ισχυρής Ορθόδοξης Εκκλησίας και κυρίως η οικονομική ανάκαμψη την οποία επιβεβαίωσε την Παρασκευή το ρουμανικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Ο αντίπαλός του αντιθέτως είναι έναν άπειρο πολιτικό πρόσωπο. Σιωπηλός και σχεδόν άβουλος μπροστά στις κάμερες, ενώ απέφυγε την πολιτική αντιπαράθεση όταν είχε κατηγορηθεί ότι δεν είναι ένα «πραγματικός Ρουμάνος» και ότι έπρεπε να απαρνηθεί το προτεσταντικό δόγμα του.

Παρά τις διαφορές στην πολιτική προσωπικότητα των δυο υποψηφίων το «κλειδί για το δεύτερο γύρο είναι η κινητοποίηση» όπως δήλωσε Κριστιάν Γκινέα διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ρουμανίας.

«Εάν οι ψηφοφόροι των μεγάλων πόλεων, οι οποίοι είναι προσκείμενοι στην αντιπολίτευση κατέβουν στις κάλπες ο Γιοχάνις έχει την ευκαιρία του», είπε ο αναλυτής στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στον πρώτο γύρο, μόνο το 53% των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες.

Ένας άλλος μεγάλος "άγνωστος", είναι η ψήφος της διασποράς, η οποία αριθμεί περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες. Στον πρώτο γύρο ψήφισαν μόνο 160.000, λόγω του ανεπαρκούς αριθμού των εκλογικών τμημάτων. Από αυτούς το 46% ψήφισε υπέρ του Κλάους Γιοχάνις και μόλις το 15,8% για τον Βίκτορ Πόντα.
AΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: