19.11.14

Κομισιόν: Το τελεσίγραφο ισχύει...

Κακώς μεταφράστηκε η δήλωση της εκπροσώπου τύπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, ως...
κλιμάκωση των πιέσεων των Βρυξελλών. Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν "η Κομισιόν δεν άλλαξε στάση από χθες", ωστόσο το τελεσίγραφο των 48 ωρών ισχύει.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το τελεσίγραφο είναι μια πρακτική υπόμνηση ότι η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει πολύ γρήγορα στο αν και κατά πόσο προτίθεται να δεχθεί να συζητήσει επί της ουσίας πάνω στα βασικά ανοιχτά θέματα με την τρόικα.

Οι εντολές της τρόικας, ούτε και σήμερα έχουν αλλάξει, δηλώνουν κύκλοι της Κομισιόν, σε συνέχεια των σεναρίων πως ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ θα παρέμβει για να βγει από την ατζέντα το ασφαλιστικό, ή κάποιο άλλο επίπονο θέμα για την κυβέρνηση. 

Αντιθέτως ο Γιούνκερ είναι από σήμερα περισσότερο αποδυναμωμένος από ποτέ και το μόνο που επιθυμεί να λύσει είναι το ζήτημα που προέκυψε με την πρόταση μομφής εναντίον του από 76 ευρωβουλευτές. 

Η πρόταση θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια στο Στρασβούργο και η παραμονή του στην προεδρία της Κομισιόν εξαρτάται από την ψήφο των σοσιαλιστών και των φιλελευθέρων (καθώς το ΕΛΚ ξεκάθαρα τον στηρίζει). 

Οι σοσιαλιστές και δημοκράτες θα κληθούν να τοποθετηθούν, αν και θεωρείται δύσκολο να διαλύσουν την κεντρική τους συμφωνία με το ΕΛΚ τώρα. Στην πράξη ο Γιούνκερ, έχει απέναντί του όλους τους αντιευρωπαϊστές, ακόμα όμως και έτσι η διαδικασία θα τον επηρεάσει.

Στην πράξη ο Γιούνκερ θα βασίζεται ακόμα περισσότερο στους εταίρους και τις ισχυρές κυβερνήσεις, οπότε θα είναι πολύ πιο προσεκτικός στο να τα βάζει με το Συμβούλιο. Το δε Συμβούλιο δια του Eurogroup και Euro Working Group έχει θέση για την ελληνική υπόθεση και έχει δώσει εντολές στην τρόικα: «ή όλα ή τίποτα».

Ως εκ τούτου το δημοσιονομικό κενό θα πρέπει να κλείσει, οι απολύσεις να γίνουν, τα εργασιακά να συζητηθούν και το ασφαλιστικό να μεταρρυθμιστεί. Για τις δε αντιδράσεις της Αθήνας σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό, οι ελεγκτές υπενθυμίζουν ότι το κενό του 2014 έκλεισε με μέτρα, έκλεισε με συμφωνία και εξηγήσεις – ούτε η τρόικα έπεσε έξω, ούτε επικράτησε η μια ή η άλλη πλευρά. Έτσι και φέτος «θα δοθούν εξηγήσεις».

Από εκεί και πέρα ο χρόνος τρέχει.

Για να υπάρξει απόφαση στο Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, ο έλεγχος θα πρέπει να έχει τελειώσει στις 2 Δεκεμβρίου – άρα η τρόικα να έχει κατέβει μια βδομάδα νωρίτερα, στις 25 Νοεμβρίου. Προς το παρόν οι προϋποθέσεις δεν συντρέχουν. Στο απευκταίο ενδεχόμενο να κλείσει η χρονιά χωρίς συμφωνία, οι εταίροι θα κληθούν να αποφασίσουν μια μικρή παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του 2ου ελληνικού προγράμματος, για να μην χαθεί η δόση. Αυτό αν η ελληνική πλευρά επιδείξει καλή διάθεση. Αλλιώς υπάρχει και το ΔΝΤ. Εξάλλου οι εταίροι θυμούνται πολύ καλά ποιος κερδίζει όταν οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό κλιμακούμενη πίεση...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: