5.11.14

Συνάντηση για εθνικά και τρόικα...

Aνησυχία  για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων.

Επτά φορές μπήκε στα χωρικά μας ύδατα η τουρκική κορβέτα...

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων. Τα αυστηρά μηνύματα που έστειλαν οι Βρυξέλλες αλλά και η διεθνής κοινότητα δεν έπιασαν τόπο...
και πλέον αναζητούνται πιο δραστικές λύσεις.

Ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην Κύπρο την Παρασκευή, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος θα συναντηθούν στις 12:30 το μεσημέρι προκειμένου να χαράξουν τη στρατηγική τους απέναντι στους «γείτονες».

Τόσο στο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις. Δεν αποκλείεται κι ανάλογα με το βαθμό προκλητικότητας των Τούρκων να υπάρξουν ακόμα και κυρώσεις εναντίον τους.

Το επόμενο «καυτό μέτωπο» που θα συζητήσουν Σαμαράς και Βενιζέλος δεν είναι άλλο από την τρόικα καθώς οι επόμενες τριάντα ημέρες είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες. Την Πέμπτη στο Eurogroup θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα και θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Μέσα σε ένα μήνα – μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου- θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από μνημόνιο.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές του σε ανώτατο επίπεδο έτσι ώστε η αποχώρηση της χώρας από το πρόγραμμα να είναι ομαλή και με τα λιγότερα ρίσκα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις αρχές Δεκεμβρίου θα επισκεφθούν τη χώρα μας ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γ. Κατάινεν και ο επίτροπος επί των οικονομικών, Π. Μοσκοβισί.

Την ίδια στιγμή θετικά είναι τα νέα που έρχονται από τις Βρυξέλλες καθώς μετά από έξι χρόνια ύφεσης, το 2014 αναμένεται να αποτελέσει το σημείο καμπής για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ε.Ε.

Η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί το επόμενο έτος. Ωστόσο, η αβεβαιότητα αναφορικά με την εφαρμογή πολιτικής φαίνεται ότι θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις αποφάσεις για επενδύσεις το α’ εξάμηνο του 2015.

Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις αποκλιμάκωση χρέους αναμένει η Κομισιόν για το 2015 χάρη και στο γεγονός ότι δεν προέκυψαν ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά τα stress tests. Συγκεκριμένα ενώ την άνοιξη υπολόγιζε ότι το χρέος θα κινηθεί στο 177,2% του ΑΕΠ φέτος και θα περιοριστεί στο 172,4% του ΑΕΠ το 2015, τώρα αλλάζει την εκτίμηση και υποστηρίζει ότι το χρέος θα κλείσει φέτος στο 175,5% του ΑΕΠ και θα μειωθεί σε 168,8% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά. Για το 2016 η πρόβλεψη είναι υποχώρηση στο 157,8% του ΑΕΠ.

Η Άγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση του προγράμματος.

Επτά φορές μπήκε στα χωρικά μας ύδατα η τουρκική κορβέτα

 Στις 5:30 βγήκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα από τα βόρεια-βορειοανατολικά της Ρόδου η τουρκική κορβέτα «Βuyukada».

Η κορβέτα έκανε τη «βόλτα» της για περισσότερες από 24 ώρες στα ελληνικά νησιά

Πιο συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Τρίτης έπλεε στα στενά Καφηρέα, ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε ανάμεσα σε Κέα και Κύθνο.

Αναλυτικά τι αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

«Ανακοινώνεται ότι, η τουρκική κορβέτα “Βuyukada”, εξήλθε των εθνικών χωρικών υδάτων την 05:30, Βόρεια Βορειοανατολικά ν.Ρόδου.

Κατά τη διάρκεια της διέλευσής της κινήθηκε εντός ΕΧΥ επτά (7) φορές.

Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν το τουρκικό σκάφος, καθόλη τη διάρκεια του πλου του».

 πηγη real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: