7.11.14

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποκτήσει τη δημοσιονομική της ελευθερία...


  
Η σκληρή εκδοχή των σεναρίων για την επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο φαίνεται να επικρατεί στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Βερολίνο, σύμφωνα με αρθογράφους του γερμανικού Τύπου, που σημειώνουν ότι...
αυτή τη στάση επιβάλουν η λογική και ο πραγματισμός, μιας και έξι χρόνια μετά την κρίση η χώρα δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει το αίσθημα εμπιστοσύνης των επενδυτών.
 
«Υπερτερεί το συμφέρον της ευρωζώνης από την επανεκλογή Σαμαρά»

H εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αξιολογώντας το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup και επικαλούμενη πηγή που γνωρίζει τους μηχανισμούς από μέσα πιθανολογεί μετά βεβαιότητας ότι η Ελλάδα από του χρόνου δεν πρόκειται να αποκτήσει τη δημοσιονομική της ελευθερία, όπως την εννοεί ο πρωθυπουργός Σαμαράς. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναζητούνται εναλλακτικές εκδοχές βοήθειας κι αυτή η πρόταση στην κωδική διάλεκτο των Βρυξελλών σημαίνει τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης.

Σύμφωνα με το άρθρο η επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το πώς θα είναι το διάδοχο σχήμα του μνημονίου οφείλεται σε μια βασική διένεξη ανάμεσα στην Αθήνα και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Η Ελλάδα», υπενθυμίζει η εφημερίδα, «απορρίπτει νέα χρηματοδοτική στήριξη γιατί δεν θέλει όρους για μεταρρυθμίσεις, ούτε άλλους ελέγχους από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ. Αυτό το έχει υποσχεθεί ο έλληνας πρωθυπουργός στους ψηφοφόρους του γιατί δεν ταιριάζει στα σχέδιά του για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές».

Η αρθρογράφος περιγράφει τα διλήμματα του Βερολίνου και άλλων πρωτευουσών που αντιμετωπίζουν πολύ συγκρατημένα το ενδεχόμενο να εξασφαλίσουν μεν την πολιτική επιβίωση του Σαμαρά αλλά με τίμημα τυχόν παράπλευρες απώλειες στη νομισματική ένωση. «Η γερμανική κυβέρνηση παρά τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας, πιστεύει ότι η χώρα δεν θα μπορέσει από του χρόνου να δανειστεί μόνο από τις αγορές» επισημαίνει η αρθρογράφος αναφέροντας ότι η καγκελάριος είναι μάλιστα διατεθειμένη να συζητήσει με την Αθήνα το ενδεχόμενο παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος ή ένα τρίτο, καθώς θεωρεί αμφίβολο ότι επαρκεί μόνο μια προληπτική πιστωτική γραμμή συνδεδεμένη με χαλαρούς όρους.

«Και στο μέλλον μεταρρυθμιστική πίεση»

Για το Βερολίνο η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πάντως υποχρεωτική. Γιατί αν το Ταμείο βγει εκτός ή αυτοαποκλειστεί η καγκελάριος φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία από το ίδιο της το κόμμα, όταν έρθει η ώρα να εγκριθεί η νέα βοήθεια στη γερμανική βουλή. Και επειδή το τρέχον πρόγραμμα για μεν την ευρωζώνη ολοκληρώνεται τέλος του χρόνου, αλλά για το ΔΝΤ αρχές του 2016, το πιο λογικό θα ήταν, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές των Βρυξελών, η μετάβαση σε ένα τρίτο πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης αρχές του 2016.

Η εφημερίδα Handelsblatt επικρίνει την ανυπομονησία του Αντώνη Σαμαρά να ελευθερωθεί από την τρόικα». Κατανοεί μεν με πολιτικούς όρους τη σπουδή του, αλλά εσπευσμένη έξοδος ίσως να σήμαινε πισωγύρισμα σε μια χώρα που μόλις αναρρώνει. Και υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες αναταράξεις των αγορών επιμένει ότι χωρίς δίκτυ ασφαλείας συνδεδεμένο με όρους και ελέγχους η χώρα δεν θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές. «Η Ελλάδα χρειάζεται και στο μέλλον μεταρρυθμιστική πίεση» εκτιμά η γερμανική η Handelsblatt. «Αν μπορέσει η Ελλάδα να απελευθερωθεί από τα δεσμά της τρόικας, θα ήταν μια πολιτική επιτυχία για τον Σαμαρά, ο οποίος ενδέχεται να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το Μάιο. (…) Αλλά οι χωρισμοί διαρκούν μερικές φορές λίγο παραπάνω. Αυτό συνειδητοποιεί τώρα και ο Σαμαράς».

Τα χρονικά περιθώρια πάντως είναι ασφυκτικά για το πέρασμα από το δεύτερο στο διάδοχο σχήμα βοήθειας, που θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: