30.11.14

Γλέζος:«Θα σας πω κάτι που δεν έχω πει σε κανέναν»...

Observer: Γλέζος, ο ήρωας που παραλίγο να σκοτώσει τον Τσόρτσιλ 
 To ιστορικό στελεχος της Αριστεράς μιλάει στην εφημερίδα "Observer", για τη νύχτα που θέλανε να ανατινάξουν το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία...
 «Ο ΕΑΜ ήθελε να ανατινάξει τη Βρετανική διοίκηση, αλλά δεν θέλαμε να είμαστε υπεύθυνοι για τη δολοφονία ενός εκ των Τριών Μεγάλων. Θέλαμε να...
ανατινάξουμε τη Μεγάλη Βρεταννία γιατί ήταν το αρχηγείο του Σκόμπι», αναφέρει ο Μανώλης Γλέζος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Observer σχετικά με τη ματαίωση του σχεδίου ανατίναξης του ξενοδοχείου επειδή βρισκόταν εκεί ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Σε τηλεγράφημα που είχε στείλει τότε ο Τσόρτσιλ στη σύζυγο του ανέφερε πως ένας τόνος δυναμίτη είχε τοποθετηθεί κάτω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, ενώ βρισκόταν και ο ίδιος εκεί.
Ο Observer στο σημερινό του φύλλο αναφέρθηκε στο περιστατικό και μίλησε στον ευρωβουλευτή, τον οποίο χαρακτηρίζει ως ο ήρωας της ελληνικής αντίστασης που παραλίγο να σκοτώσει τον Τσόρτσιλ.
«Θα σας πω κάτι που δεν έχω πει σε κανέναν», δήλωσε ο κ. Γλέζος στη βρετανική εφημερίδα, «εγώ ο ίδιος κρατούσα το σύρμα με το φιτίλι και έπρεπε να το ξετυλίξω», προσθέτει, διηγούμενος πως πέρασε πολλές ώρες στο αποχετευτικό δίκτυο προκειμένου να τοποθετήσει το δυναμίτη μέσα στη νύχτα.
«Ήμασταν περίπου 30 άτομα. Δουλεύαμε σε σήραγγες. Φοβόμασταν τόσο ότι θα μας ακούσουν», αναφέρει ο ευρωβουλευτής. Το σχέδιο ματαιώθηκε, όταν τα μέλη του ΕΑΜ έμαθαν ότι ο Τσόρτσιλ είχε έρθει στην Ελλάδα και βρισκόταν στο ξενοδοχείο. «Πήγα σε αυτούς με τον πυροκροτητή και περιμέναμε, περιμέναμε για το σινιάλο, αλλά δεν ήρθε ποτέ. Τίποτα. Δεν έγινε καμία έκρηξη. Τότε το ανακάλυψα. Την τελευταία στιγμή ο ΕΑΜ ανακάλυψε ότι ο Τσόρτσιλ ήταν στο κτίριο και έδωσε εντολή να ματαιωθεί η επίθεση», λέει ο κ. Γλέζος, που εξηγεί ότι ήταν συνειδητή απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: