18.11.14

Στα χέρια της τρόικας ο προϋπολογισμός...

O προϋπολογισμός της κυβέρνησης βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες στα χέρια των δανειστών και την Παρασκευή θα κατατεθεί κανονικά στη βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Τα μεγέθη για το πλεόνασμα (1,8% του ΑΕΠ φέτος, στο 3% για το επόμενο έτος) δεν...
αλλάζουν κάτι που σημαίνει ότι και αυτή τη φορά η κυβέρνηση προχωρά μονομερώς στην κατάθεση του προϋπολογισμού όπως ακριβώς συνέβη και τον περασμένο Νοέμβριο όπου η τρόικα στη συνέχεια διαψεύστηκε πανηγυρικά ως προς το πλεόνασμα.

Στέλεχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις έλεγε στο real.gr πως «το δημοσιονομικό κενό είναι μόνο ένα μέρος των συνολικών αιτημάτων που εγείρει η τρόικα». Εξηγώντας πως εάν αυτή τη στιγμή οι δανειστές δεχθούν τους αριθμούς της Αθήνας, τότε αυτομάτως ακυρώνονται περίπου τα μισά από τα 19 σημεία για τα οποία ζητούν εδώ και τώρα λύσεις από την κυβέρνηση.

Το κακό σενάριο για το οποίο έγραψε από χθες το real.gr οδηγεί σε μια ανοιχτή αξιολόγηση με την τρόικα, ταυτόχρονα όμως με τη λήξη του προγράμματος στα τέλη του έτους. Κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση φλερτάρει ανοιχτά με το να χάσει τις οφειλόμενες δόσεις και να «δημιουργήσει» εκτός του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικό κενό -κατά τους τροϊκανούς.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η καθυστέρηση της έκδοσης της εγκυκλίου για τις 100 δόσεις -μετά το άγαρμπο λίφτινγκ της περασμένης εβδομάδας -αν και από το οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι οι λόγοι που δεν υπεγράφη είναι απολύτως υπηρεσιακοί και δεν σχετίζονται με κάποιο νέο «βέτο» της τρόικας που ούτως ή άλλως έχει συγκεκριμένες ενστάσεις με τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Τι προβλέπουν οι άνθρωποι που συνομιλούν με την τρόικα; Με μια λέξη: «καθυστέρηση». Για πόσο; Ουδείς μπορεί να προβλέψει καθώς το παιχνίδι έχει αγριέψει για τα καλά και άπαντες πλέον στην Αθήνα βλέπουν ότι οι δανειστές ροκανίζουν το χρόνο για πολιτικούς και όχι οικονομικούς λόγους - όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έριξε ήδη από χθες την πρώτη προειδοποιητική βολή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας πως είναι η στάση της αντιπολίτευσης υπεύθυνη για το ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες όχι μόνο για το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και για τη χάραξη της τελικής μορφής που θα έχει για την Ελλάδα η επόμενη μέρα από το τέλος του μνημονίου.

πηγη real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: