1.11.14

Στην 91η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα για την ισότητα των φύλων...


Σε σύνολο 142 χωρών παγκοσμίως η Ελλάδα τοποθετείται στην 91η θέση όσον αφορά την ισότητα των φύλων, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που παρουσιάζει αποκλειστικά το...
Tvxs.gr. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρώτες δέκα θέσεις συμπεριλαμβάνονται χώρες όπως η Ρουάντα, η Νικαράγουα και οι Φιλιππίνες.
Η έκθεση για να καταλήξει σε κατάταξη των χωρών λαμβάνει υπόψιν την οικονομική συμμετοχή των δυο φύλων στο νοικοκυριό και τις δυνατότητες εξέλιξης, το επίπεδο εκπαίδευσης, την υγεία και την πολιτική παρουσία μέσα στην κοινωνία. Με το «0» να αντιστοιχεί στην απόλυτη ανισότητα και το «1» στην απόλυτη ισότητα (καμία χώρα δεν το αγγίζει) η Ελλάδα βαθμολογείται με 0,678.
Οι άντρες υπερέχουν σε όλα έναντι των γυναικών εκτός από την συμμετοχή στην εκπαίδευση των νέων και στο προσδόκιμο επιβίωσης. Άντρες και γυναίκες είναι ίσοι μόνο στον χαρακτήρα της επαγγελματικής ενασχόλησης (επιστήμονες και χειρώνακτες). Σχεδόν απόλυτη ισότητα καταγράφεται στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας (0,995 και 0,979 αντίστοιχα). Μέτρια επίπεδα ισότητας εμφανίζονται όσον αφορά τα οικονομικά (0,643) και σχεδόν απόλυτη ανισότητα όσον αφορά την πολιτική παρουσία (0,096).
Σημειώνεται ότι στην 92η θέση βρίσκεται η αφρικανική Ζουαζιλάνδη και στην 90η η Σλοβακία.
Η πρώτη δεκάδα
Οι χώρες που επιτυγχάνουν την μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων είναι κατά σειρά οι εξής:
  1. Ισλανδία
  2. Φινλανδία
  3. Νορβηγία
  4. Σουηδία
  5. Δανία
  6. Νικαράγουα
  7. Ρουάντα
  8. Ιρλανδία
  9. Φιλιππίνες
  10. Βέλγιο
Η Ισλανδία επιτυγχάνει απόλυτη ισότητα όσον αφορά την εκπαίδευση, σχεδόν απόλυτη όσον αφορά την υγεία (0,965), πολύ σημαντική αναφορικά με την οικονομική δραστηριότητα (0,817) και τέλος αξιοσημείωτη πολιτική παρουσία των γυναικών (0,655).

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: