2.11.14

5+1 μέτωπα στη «μάχη» με την τρόικα ...

 
Τα τελευταία βήματα για την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την έξοδο στις αγορές σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Προηγουμένως, ωστόσο, καλείται να...

περάσει το «τεστ» της αξιολόγησης της τρόικας.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται ανυποχώρητοι και διαμηνύουν ότι δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, πριν οι κυβερνητικοί εταίροι παρουσιάσουν τις προτάσεις τους.

Οι «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Η Αθήνα αναζητεί λύσεις για τις μεταρρυθμίσεις σε Δημόσιο, Ασφαλιστικό, εργασιακά και φορολογία, καθώς η συμφωνία για την επόμενη ημέρα περνά από την υλοποίηση δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει.

Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», ο Αντώνης Σαμαράς θέλει πάση θυσία να ολοκληρωθεί ο τρέχων έλεγχος από την τρόικα.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Γκίκας Χαρδούβελης γνωρίζουν ότι «η κυβέρνηση δεν αντέχει πολιτικά να κόψει οριζόντια μισθούς και συντάξεις».

Όμως, αντιλαμβάνονται ότι «αν δεν αποφασίσουν τώρα να σπάσουν αυγά» και να γίνουν οι αλλαγές που υπέγραψαν οι ίδιοι αλλά δεν υλοποίησαν, η χώρα δεν πρόκειται να περάσει στη νέα σχέση με τους Ευρωπαίους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι κυβερνητικοί εταίροι προετοιμάζονται για σύγκρουση με την τριμερή για:

• Τη μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να καταργηθούν οι εκπτώσεις 30% που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

Παράλληλα, ασκούν κριτική για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις μελέτες προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στις εμπορικές τιμές

• «Φρένο» στις προσλήψεις αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Δημόσιο, με μειώσεις αλλά επίδομα επαρχίας στους νεοπροσλαμβανόμενους

Οι κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν να μην υπάρχει εισαγωγικός μισθός 680 ευρώ που προβλεπόταν για τους νεοδιορισμένους υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Στο εξής, δεν θα γίνονται προσλήψεις υπαλλήλων που έχουν αποφοιτήσει μόνο από το γυμνάσιο.

• Δημιουργία μηχανισμού μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο

Στα τέσσερα χρόνια του Μνημονίου, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση το ρεπορτάζ, μειώθηκε κατά 150.000 και οι αποδοχές τους περιορίστηκαν κατά μέσο όρο 30%.

Η τρόικα θεωρεί ότι βρισκόμαστε στην τελευτά φάση των αλλαγών, καθώς η μετάβαση των 25.000 εργαζομένων την υποχρεωτική κινητικότητα – διαθεσιμότητα ολοκληρώθηκε, αλλά ζητεί να υπάρχει μηχανισμός μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο για να καλύπτονται οι ανάγκες από το διαθέσιμο προσωπικό.

• Αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα

Η κατεύθυνση της τρόικας είναι τα επικουρικά Ταμεία να καταβάλλουν συντάξεις και εφάπαξ χωρίς να δημιουργούν ελλείμματα.

Μάλιστα, τα Ταμεία καλούνται να έχουν ίδιες εισφορές κα ίδιες παροχές.

• Ευελιξία της αγοράς εργασίας με πιο εύκολες απολύσεις και κατάργηση της προστασίας των συνδικαλιστών

Αλλαγή στον τρόπο λήψης απόφασης για την κήρυξη απεργίας, νέο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών αλλά και μείωση των αδειών επιδιώκει η τριμερής.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να συναινεί στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/192 αλλά σε πιο περιορισμένη κλίμακα.

• Νέο καθεστώς στην απονομή Δικαιοσύνης

Όπως διαπιστώνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, για να τελεσιδικήσει στην Ελλάδα μια υπόθεση που φτάνει στα διοικητικά ή ποινικά δικαστήρια απαιτούνται πλέον οκτώ χρόνια.

Οι ουρές μοιάζουν να μεγαλώνουν και αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εξυγίανση της οικονομικής ζωής και την προσέλκυση επενδύσεων.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: