13.10.14

Guardian: O Σαμαράς φοβάται το ενδεχόμενο νέας οικονομικής βοήθειας...

Στις αγωνιώδεις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξέλθει νωρίτερα του προγραμματισμένου από το πρόγραμμα διάσωσης εστιάζει δημοσίευμα του Guardian, όπου γίνεται αναφορά στις χθεσινές επαφές των Χαρδούβελη και Στουρνάρα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, αλλά και στις ...
πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή.

Το δημοσίευμα στέκεται επίσης και στη στάση της K. Λαγκάρντ την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, όπου ερωτηθείσα σχετικά δήλωσε ότι «κατά την άποψή μας η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη θέση αν είχε προληπτική στήριξη (precautionary support).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ χθες, μετά τη συνάντηση με τους Έλληνες αξιωματούχους «η κ. Λαγκάρντ επαίνεσε τις αρχές για τη σημαντική βελτίωση στη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας και τους ενθάρρυνε να εφαρμόσουν με αποφασιστικότητα βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος».

Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, που υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει υπό εποπτεία ώστε οι τίτλοι διασφαλισμένοι με ενυπόθηκα πάγια χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (junk) των ελληνικών τραπεζών να ενταχθούν στο πρόγραμμα αγορών ABS της ΕΚΤ.

Εκφράζοντας παρόμοιες ανησυχίες, το Σαββατοκύριακο, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, παρομοίασε την Ελλάδα με «έναν ασθενή που κάπνιζε τρία πακέτα τσιγάρα τη μέρα, έπινε δύο μπουκάλια ουίσκι και έτρωγε οχτώ χοτ ντογκ» όταν ξέσπασε η κρίση.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αντιμετωπίζει μια όλο και πιο δημοφιλή αντιμνημονιακή αντιπολίτευση στη μορφή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φοβάται μόνο τις δεσμεύσεις που συνδέονται με μια επιπλέον βοήθεια αλλά φόβο του προκαλεί και η πολιτική αναταραχή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να εμποδίσει την εκλογή ενός νέου προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του επόμενου έτους, φέρνοντας αντίρρηση στον υποψήφιο της κυβέρνησης. Οι επενδυτές, φοβούμενοι την παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, έστειλαν πρόσφατα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υψηλότερα, κάνοντας την έξοδο από το μνημόνιο να φαίνεται πιο επείγουσα για την κυβέρνηση» καταλήγει ο Guardian.

 Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: