15.10.14

Επίθεση από τη Βρετανική "Daily Mail", σε Ελλάδα και Κλούνεϊ...


Με ένα κείμενο που αγγίζει και ξεπερνά τα όρια της προσβολής η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, επιτίθεται στην Ελλάδα για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και κατά του ζεύγους Κλούνεϊ, το οποίο προτρέπει…
να φωτογραφίζεται παρά να μιλάει για τα «Ελγίνεια» όπως χαρακτηρίζει τα Γλυπτά.

Η ειρωνεία του άρθρου ξεκινά με μία περιγραφή των φωτογράφων που έχουν συρρεύσει έξω από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, σαν να πρόκειται όπως γράφει η εφημερίδα για συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών. Όμως όχι, συμπληρώνει η εφημερίδα, δεν υπάρχει τέτοια συνάντηση στην Αθήνα καθώς οι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι στον πάτο του οικονομικού βαρελιού της Ευρώπης και δεν γίνεται και καμία διαδήλωση αυτή την εβδομάδα, γράφει ειρωνικά η εφημερίδα.

Οι φωτογράφοι έχουν συγκεντρωθεί για να φωτογραφίσουν την αντιπροσωπεία των Λονδρέζων δικηγόρων και κυρίως την πιο νεαρή αυτών.
Η εφημερίδα αναφέρεται στην Αμάλ Αλαμουντίν, περιγράφει το γάμο της και το μήνα του μέλιτος και υποστηρίζει ότι ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει αυτό που κάνουν όλες οι κυβερνήσεις όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα, να διεκδικήσει δηλαδή τα «Ελγίνεια Μάρμαρα» όπως χαρακτηρίζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η εφημερίδα επιτίθεται και στους «φιλελέυθερους» Βρετανούς που υποστηρίζουν την επιστροφή των Μαρμάρων. Μέχρι τη δεκαετία του 1980 κανείς δεν ενδιαφερόταν για αυτό το θέμα στην Ελλάδα, συμπληρώνει η εφημερίδα και υποστηρίζει ότι ο Λόρδος Έλγιν έσωσε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα από το χάος του 19ου αιώνα και την τουρκική κατοχή και από τότε συντηρούνται στο Βρετανικό μουσείο, όπου όλος ο κόσμος μπορεί να τα θαυμάζει χωρίς εισιτήριο.


Το δημοσίευμα συνεχίζει να υποβαθμίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτικών υποστηρίζοντας ότι γίνονται μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει και την επίσκεψη των Λονδρέζων δικηγόρων και την κινητοποίηση της ελληνικής πολιτείας η οποία, όπως λέει η εφημερίδα, έκλεισε δρόμους και υπήρξε αστυνομική συνοδεία της αυτοκινητοπομπής από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο.  Η εφημερίδα αναφέρεται και στα έξοδα, που αγγίζουν τις 10.000 βρετανικές λίρες, που θα πληρώσουν «οι φορολογούμενοι μιας σχεδόν χρεοκοπημένης χώρας» για την επίσκεψη Αλαμουντίν και επίσης αναφέρεται και στο γεύμα στο ακριβό εστιατόριο που παρέθεσαν στους δικηγόρους της υπόθεσης.

Η εφημερίδα επιχειρεί να ακυρώσει την ελληνική προσπάθεια και υποστηρίζει ότι η υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας πως ο Λόρδος Έλγιν πήρε τα Μάρμαρα με άδεια που εξασφάλισε από το τότε καθεστώς και δεν τα έκλεψε. Η εφημερίδα αξιολογεί και το νέο μουσείο της ακρόπολης και υποστηρίζει ότι είναι λιγότερο εντυπωσιακό από το Βρετανικό μουσείο. «Εάν τα Μάρμαρα επιστρέψουν στην Αθήνα θα τοποθετηθούν στο λιγότερο εντυπωσιακό μουσείο κάτω από την Ακρόπολη» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: