9.10.14

Μπλόκο στις επιστροφές φόρου...

 Χαμένοι στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας οι φορολογούμενοι...


Στα πλοκάμια μιας απίστευτης γραφειοκρατίας έχουν μπλεχτεί οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου, ακόμη κι αν είναι...
φορολογικά ενήμεροι, καθώς οι διασταυρώσεις των στοιχείων έχουν «παγώσει» κάπου ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Μάλιστα, εξαιτίας της ίδιας αδυναμίας του συστήματος να διασταυρώσει τα στοιχεία, δεν προχωράει και η διαδικασία συμψηφισμού επιστροφών φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα έχουν γίνει λιγότεροι από 100 συμψηφισμοί.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να περάσουν πρώτα από την εφορία

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, από την 1η Ιουλίου όλες οι επιστροφές φόρων, μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων, αγροτών κ.λπ. έπρεπε να ελέγχονται από τις εφορίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί. Ακόμη και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ελέγχονται από τις εφορίες και αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, επιστρέφονται τα σχετικά ποσά.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι πρέπει να περάσουν πρώτα από την εφορία για να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου και κάποια στιγμή να πάρουν τα χρήματά τους από το ελληνικό Δημόσιο.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα άνεργου φορολογουμένου,που αναφέρει η «Καθημερινή», ο οποίος πήγε στην εφορία του για να διαπιστώσει γιατί δεν έχει γίνει ακόμα η επιστροφή φόρου. Ο υπάλληλος της εφορίας μπήκε στο ηλεκτρονικό σύστημα, είδε ότι ο φορολογούμενος είναι δικαιούχος επιστροφής, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να του επιστραφούν άμεσα τα χρήματά του. Ο υπάλληλος του είπε... να τηλεφωνήσει σε δύο μήνες στην περίπτωση που δεν έχει γίνει η πίστωση της επιστροφής φόρου στον λογαριασμό του.

Ουσιαστικά ένα μέτρο όπως των αυτόματων συμψηφισμών που θα έλυνε πολλά προβλήματα τόσο στους φορολογουμένους όσο και στο Δημόσιο δημιουργεί γραφειοκρατία και αγανάκτηση. Πρόκειται για ένα πισωγύρισμα στη δημόσια διοίκηση, γεμίζοντας πάλι τις εφορίες με ουρές φορολογουμένων που ζητούν την επιστροφή φόρου. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι αρκετοί φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν πως πρέπει να περάσουν από την εφορία. Και αναμένουν καρτερικά να πιστωθεί κάποια στιγμή το ποσό στους λογαριασμούς τους. Μέχρι να γίνει το νέο αυτόματο σύστημα συμψηφισμών, οι επιστροφές φόρου θα γίνονται με το σταγονόμετρο.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: