26.10.14

Πανηγυρίζει για τις τράπεζες η κυβέρνηση, βουλιάζει η οικονομία...


Για έξοδο από την κρίση κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests. Όπως αναφέρει ο κ. Σαμαράς, "τα τεστ αντοχής των Ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν ...
κάθε προσδοκία. Πλέον, βήμα-βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος σημείωσε πως «ιδιαίτερα ικανοποιητικό ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε με επιτυχία την πολύ δύσκολη άσκηση των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει δύο κύκλους stress test. Ανακεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία και αυτή τη στιγμή διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ορθή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος στον τραπεζικό τομέα. Είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντικό ότι διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας". Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι «η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα δημιουργεί πλέον στέρεες βάσεις για να μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν δυναμικά την ανάκαμψη της οικονομίας".
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση προεκτείνει το μύθο του success story, την ίδια στιγμή που βασικοί οικονομικοί δείκτες περιγράφουν μία οικονομία σε βαθιά ύφεση με υψηλή ανεργία και μηδενική ανάπτυξη.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, σε μία σαφή αναφορά στην πολιτική συγκυρία και στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν την κυβέρνηση σε σταθερή οπισθοχώρηση, επαναφέρει την κινδυνολογία, με την απειλή πως οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή θα ανακόψει την υποτιθέμενη θετική πορεία της οικονομίας και της κοινωνίας.
Οι παραπάνω αναφορές παραβλέπουν το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο μόνος ωφελημένος της κρίσης, με την καθοριστική βοήθεια των κυβερνήσεων, είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο οποίος φέρει και τη μεγαλύτερη ευθύνη για το ξέσπασμα της κρίσης. Άλλωστε, διαχρονικά από την έναρξη της κρίσης, το βασικότερο μέλημα των κυβερνήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ήταν η διάσωση των τραπεζών με τα χρήματα των φορολογουμένων.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη πως «ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά», κάτι που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έγινε, παρά τα ιλιγγιώδη ποσά που εισέρρευσαν στα ταμεία τους. Μέχρι και σήμερα, οι «κάνουλες» των πιστωτικών ιδρυμάτων παραμένουν ερμητικά κλειστές για επιχειρήσεις και ιδιώτες.
efsyn.gr 

Δήλωση για τα αποτελέσματα των stress tests, βεβαίως, εκανε και ο Ευαγγελος βενιζέλος.
Ιδού τι είπε:

«Τα θετικά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής των συστημικών τραπεζών για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, είναι ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο».
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, "τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι":
- μένει αλώβητο το αποθεματικό του ΤΧΣ
- τα δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά δεδομένα είναι σαφώς καλύτερα από τις προβλέψεις της μελέτης βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που είχε συνταχθεί το 2012
- μπορούν εύκολα να  υπάρξουν  πρόσθετες εγγυήσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Ανάγκες που είναι αισθητά μικρότερες από ό,τι νομίζεται και εγγυήσεις  που δεν είναι ούτε νέο  δάνειο ούτε νέο μνημόνιο, αλλά αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών».
«Τα αποτελέσματα μπορούν επίσης  να σηματοδοτήσουν:
- την έντονη και καθαρή στροφή των τραπεζών στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, των επενδύσεων κάθε κατηγορίας και βεβαίως της απασχόλησης
- την εφαρμογή ανακουφιστικών ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ρυθμίσεων που ταυτόχρονα επιβραβεύουν τους συνεπείς οφειλέτες
- την επιστροφή καταθέσεων», συμπληρώνει.
«Περιττεύει τέλος να σημειωθεί ότι όλα αυτά αφορούν τις τράπεζες ως θεσμούς της εθνικής οικονομίας που οι μετοχές τους ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στο δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και όχι τους  «τραπεζίτες». Τα σημερινά θετικά αποτελέσματα προκύπτουν από μια αλυσίδα κινήσεων της περιόδου 2011-2014 που αρκετοί είχαν σπεύσει να κατακρίνουν  χωρίς να μπουν στο κόπο να δουν το συνολικό σχεδιασμό που θα αποβεί  επωφελής και για το δημόσιο και  για την εθνική οικονομία συνολικά»..

Δεν υπάρχουν σχόλια: