25.10.14

Κατακλυσμός υπερβολών...

Photo: Fragiskos Samsas / SOOC 
Οι συνήθεις ελληνικές υπερβολές και κοινοτοπίες. «Βιβλική καταστροφή», «είμαστε τριτοκοσμική χώρα», «υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες».
Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Για ποια «βιβλική καταστροφή» μιλάμε, όταν...
δεν υπάρχει ούτε ένα θύμα; Και δεν μιλάμε για νεκρό, ούτε ένας τραυματίας. Και για να κάνουμε μια απλή σύγκριση, πριν από είκοσι χρόνια, όταν είχε ξεχειλίσει ο Ποδονίφτης, είχαμε 17 νεκρούς(εδώ). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι; Όχι, βρε αδερφέ, αλλά πρέπει να έχουμε ένα μέτρο σ' αυτά που λέμε και γράφουμε.
Τώρα πάμε στα «τριτοκοσμικά» μας. Εντάξει, έχουμε βουλωμένα φρεάτια. Αλλά πιστεύει κανείς ότι αν δεν είχαμε, δεν θα είχαμε και πλημμύρες; Ένας από τους κατ’ εξοχήν αρμοδίους, ο μετεωρολόγος Θ. Κολυδάς, είπε ότι στο Περιστέρι έπεσαν 136 τόνοι νερού ανά στρέμμα γης! Τι να σου κάνουν τα φεάτια; Και διπλάσια να είχαμε και όλα καθαρισμένα να ήταν, θα πλημμύριζαν εκεί. Με τη φύση δεν τα βάζει κανείς. Άλλωστε, σε χώρες πολύ πιο «κανονικές» από τη δική μας, που δεν αφήνουν βουλωμένα τα φρεάτια, όταν ανοίγουν οι ουρανοί, πλημμυρίζουν (πρόσφατες είναι οι εικόνες από πλημμυρισμένους δρόμους σε γερμανικές πόλεις).
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Γιώργου Καρελιά, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: