13.10.14

Πέθανε ο καθηγητής Αθανάσιος Παλιούρας...

paliouras

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 77 ετών ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθανάσιος Παλιούρας. Ο Αθανάσιος Παλιούρας γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1937 όπου...
περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές.
Στη συνέχεια σπούδασε Θεολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών ερευνών Βενετίας για τον «Κρητικό ζωγράφο Γεώργιο Κλόντζα (1540-1608) και τον Μαρκιανό κώδικα των μικρογραφιών του» (Αθήνα 1977), ενώ με σειρά σχετικών άρθρων προώθησε την έρευνα γύρω από τα προβλήματα που παρουσιάζει η Κρητική Σχολή.
Έγραψε τον «Οδηγό του Μουσείου των εικόνων και του Ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας» και διετύπωσε νέες απόψεις για την καλλιτεχνική κίνηση στην Κρήτη και τη διακίνηση των καλλιτεχνών στο Μεσογειακό χώρο, για την τέχνη και την ανάπτυξη νέων τάσεων στην Κύπρο κατά τον 16ο αιώνα, καθώς επίσης και για την εμφάνιση νέων θεμάτων στα εικονογραφικά προγράμματα της εποχής μετά την Άλωση με κατάληξη την εικονογραφία των Νεομαρτύρων.
Χάρισε στην επιστήμη τη «Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία» (α΄ έκδ. 1985, β΄ έκδ. 2004) που αποτελεί πιλοτικό βιβλίο για την έρευνα της μνημειακής τοπογραφίας του Ελλαδικού χώρου. Επιμελήθηκε σπουδαίους συλλογικούς τόμους για «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα Βυζαντινά Μνημεία της Κωνσταντινούπολης» (1989), για τη «Μακεδονία» (2 τόμοι, 1993), για τους πνευματικούς θησαυρούς της Ανατολής («Άγιοι Τόποι» και «Σινά»), για «Τα Βυζαντινά Μνημεία Νήσου Ιωαννίνων» με τον καθηγητή Μ. Γαρίδη («Ζωγραφική» – 1992 «Πρακτικά Συμποσίου Νήσου Ιωαννίνων» – 1999).
Διενήργησε ανασκαφές (α΄ Παλαιοχριστιανική Βασιλική Λόφου Αγίας Τριάδας – Κ. Βασιλικής Αιτωλίας, 1980-1990, β΄ Εγκλείστρα Σπηλαίου Αγίου Νικολάου Βαράσοβας Αιτωλίας 1990-2000, γ΄ Αγία Τριάδα Μαυρίκα Αγρινίου, 2001-2005, δ΄ Βυζαντινή Μονή Παναγίας Αρτοκωστής Κυνουρίας, 2005 και δημοσίευσε σχετικές μελέτες.
Υπήρξε επιμελητής του επιστημονικού ετήσιου περιοδικού «Ηπειρωτικά Χρονικά» (1980-2000) και δημοσίευσε τα πορίσματα των ερευνών του.

Υπήρξε από τους πρωτεργάτες δημιουργίας και οργάνωσης Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο. Ήταν μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας ενώ διετελεσε και δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γώργος Παπαναστασίου έκανε την ακόλουθη σχετική δήλωση: «Η απώλεια του Aθανάσιου Παλιούρα μας γεμίζει θλίψη. Ο Αθανάσιος Παλιούρας ήταν ένας σπουδαίος καθηγητής, του οποίου το πνευματικό και επιστημονικό έργο είναι ανεκτίμητο. Μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του, μου έστελνε τις ιδέες του, τους προβληματισμούς του, ακόμα και τις συμβουλές του για τα ζητήματα του Αγρινίου ,που τόσο αγαπούσε. Θυμάμαι πρόσφατα το διάλογο μας για το μέλλον και την ανάπτυξη του Αγρινίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο ,στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου με ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιο Παλιούρα , ο οποίος ανέπτυξε 14 προτάσεις για την ανάπτυξη της πόλης. Θεωρώ πως η κίνηση του αυτή δεν ήταν τυχαία ,ήταν άνθρωπος της αγάπης και της προσφοράς και με αφοσίωσή στις ανθρώπινες αξίες .Στοιχεία που θα πρέπει να τον καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές αυτού του δήμου. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: