17.10.14

Στην τρόικα το είπαν;...


Τάζουν 25% λιγότερο ΕΝΦΙΑ...

Στις 26-27 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο τα...
εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με τις εκπτώσεις για τρίτεκνους, πολύτεκνους και για τους ιδιοκτήτες τα ακίνητα των οποίων είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Σχέδιο για τη σταδιακή μείωση έως και 25% του ΕΝΦΙΑ, αρχής γενομένης από το 2015, εξετάζει η κυβέρνηση μετά τη «φορο-κεραμίδα» των 2,65 δισ. ευρώ και το «σοκ» με τα εκκαθαριστικά σημειώματα «φωτιά» που υπέστησαν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Και ενώ οι φορολογούμενοι βρίσκονται με το εκκαθαριστικό της πληρωμής στο χέρι καθώς τέλος Οκτωβρίου εκπνέει η πληρωμή της δεύτερης δόσης, η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού Οικονομικών έρχεται να προαναγγείλει μειώσεις στη φορολογία των ακινήτων, σε μια περίοδο που η φημολογία για τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών είναι εντονότερη από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή.

Οπως είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης χθες από το βήμα της Βουλής, η μείωση του φόρου στα ακίνητα θα ξεκινήσει από το 2015 ώστε σταδιακά τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ να υποχωρήσουν κάτω από το 1% του ΑΕΠ από τα επίπεδα του 1,43% του ΑΕΠ που θα πιάσουν φέτος – πρώτος χρόνος εφαρμογής του ενιαίου φόρου.

Στην τρόικα το είπαν;

Προβάλλοντας τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ σημαίνει ότι το συνολικό ετήσιο φορολογικό βάρος θα μειωθεί κοντά στο 25%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μείωση αυτή θα είναι εφάπαξ, αφού θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την τρόικα και να συνδυαστεί με τις δημοσιονομικές αντοχές του προϋπολογισμού. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι οι δανειστές έχουν… αλλεργία στις φοροελαφρύνσεις.

Φέτος, μετά τις διορθώσεις των εξωφρενικών λαθών στον υπολογισμό του φόρου αλλά και τις απαλλαγές φορολογουμένων, οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ θα κυμανθούν στα 2,65 δισ. ευρώ. Μετά το «κούρεμα» αυτές θα περιοριστούν κοντά στο 1,9 δισ. ευρώ (σήμερα το ΑΕΠ είναι κοντά στα 182 δισ. ευρώ). Δηλαδή θα είναι μικρότερες κατά 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Για την ώρα ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ παραμένει δυσβάσταχτος και καλούνται να τον πληρώσουν 7 εκατ. φορολογούμενοι που διαθέτουν σπίτια, οικόπεδα, εξοχικές κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες ή ανεκμετάλλευτα αγροτεμάχια, ακόμη και ημιτελή κτίσματα ή κενά διαμερίσματα.

Εν τω μεταξύ, στις 26-27 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο τα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με τις εκπτώσεις για τρίτεκνους, πολύτεκνους και για τους ιδιοκτήτες τα ακίνητα των οποίων είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Αυτό σημαίνει ότι οι ανωτέρω ιδιοκτήτες θα έχουν προθεσμία 5 ημερών προκειμένου να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι στα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα θα έχει γίνει συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ που καταβλήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου (1η δόση) καθώς και με τις εκπτώσεις που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ανάλογα με την περίπτωση του καθενός. Υπολογίζεται ότι για περίπου 1,1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, το νέο ραβασάκι θα έχει μειωμένο φόρο κατά 50% ή πλήρη διαγραφή της οφειλής με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το κόστος υπολογίζεται κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

Θα ακολουθήσει νέος γύρος εκκαθάρισης για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων διαθέτουν ακίνητα τα οποία παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα για ολόκληρο το 2013, για τα οποία έχει προβλεφθεί μείωση φόρου 20%.

Ε9 με σοβαρά λάθη

Οσον αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εντοπιστεί να έχουν κάνει σοβαρά λάθη στο Ε9 και εξ αυτού του λόγου δεν μπορεί να γίνει η εκκαθάριση του φόρου για κάποιο ή για το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων, η Εφορία δεν έχει υπολογίσει τον φόρο για το συγκεκριμένο ακίνητο και το εκκαθαριστικό περιλαμβάνει ειδοποίηση ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει σωστά τα στοιχεία του Ε9 ώστε το ακίνητο να θεωρείται δηλωμένο.

Αυτό θα μπορέσει να το κάνει μόλις ανοίξει το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων, δηλαδή από τα μέσα Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: