20.10.14

Η καλύβα του... κυρ-Αντώνη...

Εξαϋλώθηκαν εν ριπή οφθαλμού οι ελπίδες ότι η κυβέρνηση θα μπο­ρούσε να κερδίσει πο­λιτικές εντυπώσεις από...
την τριήμερη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης.

Τώρα το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά προσπαθεί να βρει... άλλον τρόπο να ξαναπάρει το πάνω χέρι στο πολιτικό παιχνίδι, αφού αποτελεί πλέον κοινή ομολογία ότι πρωτα­γωνιστής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απόλυτη κυβερνητική κατάρρευση. Η στρα­τηγική που είχε καταστρώσει το Μαξίμου καταρρέει και ο εκνευρισμός στο κυβερνητικό επιτελείο είναι διά­χυτος, αφού δεν τους βγαίνει ούτε η επιλογή...
για την πολυδιαφημισμένη έξοδο από το μνημόνιο και τη δήθεν απεμπλοκή από το ΔΝΤ.

Έντρομοι οι βουλευτές και όσοι πί­στεψαν σε αυτή την ψευδο-ρητορι- κή του πρωθυπουργού βλέπουν πως ούτε το ΔΝΤ ούτε οι Ευρωπαίοι απο­δέχονται το ρίσκο που θέλει να τους φορτώσει ο Σαμαράς για να παίξει το πολιτικό του παιχνίδι. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, όπως είπαν στον Χαρδούβελη, να δεχθούν χαλαρή εποπτεία, αφού τα σημάδια σταθε­ροποίησης είναι ισχνά και δεν έχουν διάρκεια.

Ο Σαμαράς θα εξακολουθήσει να πιέζει τους Ευρωπαίους και μέσω του Γιούνκερ σε μια προσπάθεια να δι­ασωθεί πολιτικά, επικαλούμενος το στραπάτσο που έχει πάθει το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είναι πλέον βέβαιο ότι οι εταίροι του θα του δώσουν τέτοια πε­ριθώρια, καθώς βλέπουν ότι αδυνατεί να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα.

Ασφυξία

«Έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται συνθήκες οικονομικής ασφυξίας με υψηλά επιτόκια εδώ και καιρό, από τότε που μίλησε ο Σαμαράς για απε­μπλοκή από το ΔΝΤ, αλλά το κάναμε γαργάρα» παραδέχεται κορυφαίος υπουργός. Στη συνέχεια η στρατηγι­κή διαφοροποιήθηκε και αυτό φάνη­κε από το ότι ο Σαμαράς αποδέχθηκε την «προληπτική γραμμή στήριξης» που θέλουν οι δανειστές, ενώ ο Βενιζέλος είναι κατηγορηματικά αντί­θετος.

Όμως, το πρόβλημα επιτείνεται ενόσω οι αγορές θεωρούν ότι το πο­λιτικό ρίσκο που αναλαμβάνουν στη­ρίζοντας τη Ν.Δ. είναι υπέρογκο. Το Μαξίμου επιχειρεί πάλι να ρίξει την ευθύνη για τα υψηλά 5ρ^αά5 στον ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας ταυτόχρονα πολιτική και ψυχολογική τρομοκρατία στους πολίτες με τις γνωστές δηλώ­σεις της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι θα στεγνώσουν τα ΑΤΜ.

«Τώρα δημιουργούνται οι συν­θήκες για πολιτική ασφυξία της κυ­βέρνησης, αφού η στρατηγική που ακολουθεί είναι βασισμένη σε μισές αλήθειες», λέει βουλευτής. Ο Σαμα­ράς συγκάλεσε το Υπουργικό Συμ­βούλιο χθες το απόγευμα για να επι­χειρήσει να πείσει τους υπουργούς ότι δεν αλλάζει τίποτε στον σχεδια- σμό του και πως προτεραιότητα εί­ναι να προχωρήσουν όλα τα ανοικτά θέματα που έχει με την τρόικα η κυ­βέρνηση για να ολοκληρωθεί η αξι­ολόγηση.

Όμως, τα επιτόκια δεν επιτρέπουν στον πρωθυπουργό να υλοποιήσει την έξοδο στις αγορές με εκδόσεις νέων ομολόγων. Πολλοί στην κυβέρ­νηση εκτιμούν ότι, εφόσον συνεχι­στεί η χρηματοδοτική ασφυξία, ο Σα­μαράς δεν θα αντέξει να φθάσει έως τον Μάρτιο στην προεδρική εκλογή και θα κάνει ηρωική έξοδο τον Νο­έμβριο καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονόμευσε με τη στάση του την «εθνική προσπάθεια» να βγει η χώρα από τα μνημόνια.

Κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμη και σύγκρουση με την τρόικα για κάποιο κεντρικό θέμα, ώστε να δείξει ότι η κυβέρνηση... διαπραγματεύεται. Μόνο που και αυτό το ενδεχόμενο αδυνατίζει τραγικά, αφού ήδη ανοί­γει το ασφαλιστικό, το οποίο αποτελεί μία από τις κεντρικές απαιτήσεις της τρόικας.

Ο Καραμανλής

Ο Σαμαράς σε όλους τους τόνους επιχειρεί να κόψει τη συζήτηση περί εκλογών, αλλά, όπως διαμορφώνε­ται το περιβάλλον, με δεδομένη την «προτροπή» του Κώστα Καραμαν­λή για εκλογές τον Νοέμβριο, η διευρυνόμενη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως οδηγήσει τους καραμανλικούς σε νέα παρέμβαση, ακόμη πιο δυναμική, αφού δεν θέλουν - όπως λέ­νε - να δουν τη Ν.Δ. να καταντήσει... ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταρρέει στις δη­μοσκοπήσεις με συνέπεια να δημι­ουργούνται ερωτήματα για το αν κιν­δυνεύει να μην μπει στη Βουλή.

Ο Σαμαράς, με «σκληρό ροκ», όπως έχει αποκαλύψει το «Ποντίκι», θα επι­χειρήσει να συσπειρώσει κάποιους από τους οπαδούς του. Δείχνοντας την πιο αποκρουστική όψη της δε­ξιάς προπαγάνδας στη στρατηγική των στελεχών του είναι πάλι η τρομοκράτηση των πολιτών για διακοπή χρηματοδότησης, η φυγή καταθέσε­ων από τις τράπεζες και οι ελλείψεις τροφίμων, αλλά πλέον φαίνεται ότι οι πολίτες «δεν τσιμπάνε».

Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξί­μου έχει ναρκοθετηθεί από τον ίδιο τον σχεδιασμό που έγινε σε υπερ-φι- λόδοξες υποθέσεις και αγνοώντας τη δυναμική του αντιπάλου, λέει πο­λιτικός αναλυτής της Συγγρού. Ομο­λογούν ότι η τακτική του Τσίπρα και η αποδοχή των εξαγγελιών του τους αιφνιδίασε και πως η κατάσταση πλέ­ον δεν είναι ελέγξιμη.

Ορισμένοι, που προσπαθούν να εμφανιστούν πιο ψύχραιμοι, λένε ότι ο Σαμαράς θα το φτάσει έως το τέλος επιδιώκοντας να εκθέσει όσο μπορεί περισσότερο στα μάτια των πολιτών τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια απέλπιδα κίνηση για σενάριο «αριστερής παρένθεσης». Όμως, η ουσία είναι πως η κυβέρνηση αντιδρά σπασμωδικά και κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο και δεν μπορεί να ασκήσει τον θεσμικό της ρόλο.

Οι απόπειρες Σαμαρά να δημιουρ­γήσει αίσθηση πολιτικής σταθερό­τητας δεν μπορούν να ευοδωθούν, λέει στέλεχος της Ν.Δ., από τη στιγ­μή που είναι σαφές ότι την μπαγκέτα των εξελίξεων την κινεί ο ΣΥΡΙΖΑ και όταν όλοι βλέπουν πως τελικά ο Σα­μαράς ακολουθεί τις πρωτοβουλίες του Τσίπρα και ετεροκαθορίζεται.

Εξάλλου την πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης την υπέβαλε για να μην υποβάλει πρόταση μομφής ο Τσίπρας, ενώ ανακοίνωσε παροχές και ελαφρύνσεις ως ρελάνς στο κυ­βερνητικό πακέτο του ΣΥΡΙΖΑ και επισπεύδει την απομάκρυνση του ΔΝΤ για να μην έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως επι­χείρημα την έξοδο από το μνημόνιο. Με αυτές τις τακτικές, όμως, δεν έχει ελπίδα... μακροημέρευσης...
topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: