23.10.14

Στον αέρα τα έσοδα από την αδυναμία είσπραξης ΕΝΦΙΑ και φόρων...

Στον αέρα τα έσοδα από την αδυναμία είσπραξης ΕΝΦΙΑ και φόρωνΤα 13 δισ. ευρώ θα αγγίξουν οι νέοι απλήρωτοι φόροι το 2014...


Στα 13 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθουν οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές το 2014 δημιουργώντας προβλήματα στο...
σκέλος των εσόδων, καθώς θέτουν υπό αναθεώρηση πολλές από τις παραδοχές του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Η ταχύτητα συσσώρευσης των απλήρωτων φόρων από τις αρχές του 2014 είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2013, κάτι που αποτυπώνει αφενός την αδυναμία των φορολογουμένων να ανταπεξέλθουν στους υπέρογκους φόρους, αφετέρου δείχνει μια την μετάθεση καταβολής των υπερήμερων χρεών, λόγω της προσδοκίας τους ότι θα υπάρξει μια καθολική ρύθμιση των οφειλών τους , αντίστοιχη με αυτή που εξετάζουν κυβέρνηση και τρόικα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014 τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν 9,68 δισ. ευρώ, έναντι 6,18 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013, δηλαδή μέσα στο 2014 δημιουργήθηκαν 3,5 δισ. ευρώ περισσότερες οφειλές προς το Δημόσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.




Μέσα στο 2013 δημιουργήθηκαν νέα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 9,278 δισ. ευρώ, ποσό που έχει ήδη υπερκαλυφθεί στο 9μηνο του 2014, ενώ η δυναμική που έχουν μέχρι στιγμής οι οφειλές καταδεικνύει πως οι απλήρωτοι φόροι θα αγγίξουν τα 13 δισ. ευρώ το 2014.

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014 ήταν μόλις 14,16%, έναντι 16,16% στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2013, όταν ο μνημονιακός στόχος αναφέρεται σε εισπραξιμότητα 25% στο σύνολο του έτους.

Για να πετύχει τους στόχους που θέτει το Μνημόνιο το Δημόσιο θα πρέπει να συλλέξει στο τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου φόρους 13,549 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως σε μηνιαία βάση θα πρέπει να εισπράττει έσοδα 4,51 δισ. ευρώ, όταν η μέση μηναία είσπραξη φόρων στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014 ήταν «μόλις» 3,568 δισ. ευρώ.

Αν και η φορολογική διοίκηση διαθέτει στην «φαρέτρα» ς τις εναπομείνασες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και τις εισπράξεις των τελών κυκλοφορίας, πηγές από τις οποίες δύναται να εισπράξει 3,1 δισ. ευρώ (2,1 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ και 1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας), ωστόσο η επιβράδυνση που καταγράφεται στην καταβολή των φόρων και η παράλληλη αύξηση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο δείχνουν ότι ο ετήσιος στόχος του Προϋπολογισμού για φορολογικά έσοδα 45,6 δισ. ευρώ ενδεχομένως να χαθεί.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα οδηγούσε απαραίτητα σε απόκλιση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, καθώς οι περικοπές στο σκέλος των δαπανών είναι πολύ μεγάλες και μέχρι σήμερα αντισταθμίζουν την υστέρηση στα έσοδα. Ωστόσο, αποκλίσεις στις φορολογικές εισπράξεις θα ενίσχυαν την επιχειρηματολογία της τρόικας για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων το 2015 για την κάλυψη δημοσιονομικού κενού ύψους 1,5 δισ. ευρώ - δισ. ευρώ...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: