25.10.14

Σταθάκης: Με την «πιστοληπτική γραμμή» θα συνεχιστεί η ίδια μνημονιακή πολιτική ...

 
Ο βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε συνέντευξη «στο Κόκκινο» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη, με αφορμή το νεο μνημόνιο.
Ολοκληρη η...
συνεντευξη:

Για την προληπτική στήριξη και αν συνιστά νέο μνημόνιο:
Θα υπάρχουν αρκετές δεσμεύσεις που να διασφαλίζουν τη...
συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Ο ορίζοντας των δεσμεύσεων θα είναι μέχρι το 2017-2018. Η πιστοληπτική γραμμή και το σχέδιο που ετοιμάζεται είναι μια αντιφατική επιλογή. Προσπαθούν να βρουν ένα τρόπο συνέχισης της ίδιας πολιτικής και αναχρηματοδότησης των κενών που υπάρχουν χωρίς να επιλύεται το πρόβλημα του χρέους. Χωρίς επίλυση του προβλήματος του χρέους δεν είναι εύκολη η πρόσβαση στις αγορές
Δεν είναι βιώσιμο το υπάρχον σχέδιο. Θα πέσει στα βράχια όπως έπεσε και το προηγούμενο Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερή, σε λογική βάση και είναι η μοναδική που βγάζει νόημα. Έχουμε προτάξει την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και την αλλαγή της φιλοσοφίας της μνημονιακής πολιτικής.
Για συναίνεση και συμβούλιο αρχηγών:
Κακώς ανοίγει το θέμα ο πρωθυπουργός και μετατοπίζει την ευθύνη σε άλλες πλευρές. Προφανώς θα έπρεπε και θα μπορούσε να υπάρχει ένα διαφορετικό πλαίσιο επικοινωνίας, παρά τις διαφωνίες.
Με την κατάσταση σήμερα είναι δύσκολο αυτή την ώρα να υπάρχουν συγκλήσεις , αν όντως πάμε για εκλογές πρέπει να είναι σαφή τα αντιμαχόμενα πλαίσια για την έξοδο από την κρίση, πρέπει να έχουμε σαφή εντολή των πολιτών  και μια ισχυρή κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί να αλλάξει το πλαίσιο πολιτικής και να ακολουθήσει η χώρα έναν άλλο δρόμο
Από τις επιλογές του πρωθυπουργού έχει προκύψει η έλλειψη συνεννόησης, δε μπορεί να προσάπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι απών από τη Βουλή, έχει επιλέξει αυτή τη στρατηγική, δε μιλάει με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δεν αποκλείω τίποτα, όμως ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύτηκε ο κ. Σαμαράς έχει διαρρήξει τη δυνατότητα συναίνεσης και συζήτησης. Δεν έχουν νόημα τα σενάρια περί αναπόφευκτης σύγκλησης και μεγάλου συνασπισμού. Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο να βάλει την υπογραφή του εμπλακεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε προσυμφωνημένα πράγματα, εκτός τόπου και χρόνου αυτή η απόπειρα.
Για πολιτική σταθερότητα και εκλογές:
Η πολιτική αστάθεια εκπορεύεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία στους πολίτες, δεν παράγεται από το αίτημα για εκλογές.Ο μόνος τρόπος σταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης είναι οι εκλογές, ώστε να υπάρξει καθαρό μήνυμα από τους πολίτες και μια κυβέρνηση με μεγάλο ορίζοντα μπροστά της

Δεν υπάρχουν σχόλια: