25.10.14

Ιταλία: Η διαδήλωση του «ενός εκατομμυρίου»...

1
LIVE BINTEO...
Με κάθε μέσο άρχισαν να φθάνουν διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Ιταλίας από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, με τα συνδικάτα να ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να κατεβάσουν στους δρόμους ένα εκατομμύριο εργαζόμενους...

Πρελούδιο της μεγάλης αυτής κινητοποίησης ήταν οι στάσεις εργασίας που κηρύχθηκαν από χθες -κυρίως στον τομέα των μεταφορών- και οι πορείες που οργανώθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας κατά των περικοπών στον δημόσιο τομέα και των μεταρρυθμίσεων στην εργασιακή νομοθεσία, που σύμφωνα με τα συνδικάτα, διευκολύνουν τις απολύσεις, υπονομεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και δεν αντιμετωπίζουν τις βασικές αιτίες της στασιμότητας της οικονομίας.
Μεγάλες αφίσες που αναρτήθηκαν από χθες (Παρασκευή) σε διάφορα σημεία της Ρώμης δείχνουν τον Ιταλό πρωθυπουργό μαζί με τον επικεφαλής της Fiat Σέρτζιο Μαρκιόνε και την υπουργό Δημόσιας Διοίκησης κάτω από το σύνθημα:  «Ας τους στείλουμε σπίτι τους για τους σωστούς λόγους!»


Ο Ρέντσι κέρδισε την υποστήριξη της πλειοψηφίας στην Βουλή τον Σεπτέμβριο για τις προτάσεις του, που αλλάζουν τους κανόνες για τις απολύσεις και τις προσλήψεις.
Οι μεν Ευρωπαίοι χειροκρότησαν τις μεταρρυθμίσεις -που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έχουν στόχο να γεφυρώσουν τον χάσμα μεταξύ των νέων και παλιών εργαζόμενων- αλλά τα συνδικάτα και η αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, επαναστάτησαν, καλώντας τον κόσμο να αντιδράσει.
«Οι ημέρες που μια διαδήλωση μπορεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν παρέλθει» είπε χθες Παρασκευή, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ρέντσι, τονίζοντας ότι ναι μεν σέβεται τις απόψεις των συνδικάτων αλλά δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις.

2

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Repubblica», μέχρι τις 11.00 το πρωί υπολογίζεται ότι είχαν φθάσει στην Ρώμη 150.000 άτομα από την επαρχία με 2.500 έκτακτα δρομολόγια τρένων και λεωφορείων και δυο πτήσεις τσάρτερ από τη Σαρδηνία.
Θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί η επιτυχημένη κινητοποίηση του 2002 όταν 3.000.000 διαδήλωσαν κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων που σχεδίαζε η τότε κυβέρνησης Μπερλουσκόνι , παραδέχονται τα συνδικάτα, αλλά ελπίζουν να πιάσουν τον στόχο τους, αυξάνοντας τις πιέσεις όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στους βουλευτές.

3
«Εάν ο Ρέντσι είναι αριστερός, τότε ο Μπρλουσκόνι είναι φεμινιστής», γράφει το πανό.

Ζωντανή μετάδοση από την πλατεία ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: