22.10.14

Μπερδεύει τους αρχαιολόγους ...

 
...η θέση που βρέθηκε η κεφαλή της Σφίγγας.
Οι επόμενες κινήσεις...
Δύο γλυκύτατες Κόρες φαίνεται πως ήταν οι Σφίγγες που παραστέκονται στην πρόσοψη του τάφου της Αμφίπολης ο οποίος δεν σταματάει να...
εκπλήσσει. Το ακέραιο κεφάλι με την κυματιστή κώμη που  μοιάζει εκπληκτικά με τις Καρυάτιδες του πρώτου θαλάμου, βρέθηκε χθες στην είσοδο του τρίτου θαλάμου του ταφικού μνημείου, αμέσως μετά το ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, περίπου δηλαδή 12 μέτρα από την είσοδο.

Έχει εξαιρετικά σμιλεμένη πρόσωπο, σαρκώδη χείλη, καλογραμμένα φρύδια και καλοχτενισμένα μαλλιά που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος. Πρόκειται σύμφωνα με τους ειδικούς για ένα "εξαιρετικής τέχνης γλυπτό".

Γιατί βρέθηκε εντός του μνημείου;

Το γεγονός ότι το κεφάλι της Σφίγγας δεν βρέθηκε έξω από το ταφικό οικοδόμημα, αλλά μέσα στον τρίτο θάλαμο, που ενδέχεται αν είναι και ο νεκρικός, για αρκετούς ενισχύει την άποψη ότι ο τάφος δεν είναι απλώς ασύλητος, αλλά άγρια βανδαλισμένος.

Πάντως αν τυμβωρύχοι πέταξαν τελικά εκεί την κεφαλή, πρέπει να το έκαναν πολύ προσεκτικά, γεγονός που μπερδεύει τους αρχαιολόγους, καθώς η κεφαλή είναι ακέραιη με ελάχιστη θραύση στη μύτη, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες. Επίσης με ιδιαιτέρως λεπτούς χειρισμούς φαίνεται πως έγινε και η απόσπασή της από την βάση.

«Κλειδί» ο τρίτος θάλαμος

Ο τρίτος θάλαμος του μνημείου του Λόφου Καστά φαίνεται πως αποτελεί τελικά το «κλειδί» για την αποκάλυψη του μυστικού που κρύβει ο τάφος. Ο εν λόγω χώρος, που θεωρείται νεκρικός, φαίνεται πως παρουσιάζει και την  μεγαλύτερη «αταξία». Μετά την δοκιμαστική τομή 2x2 που πραγματοποιήθηκε, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν καθίζηση στο δάπεδο ενώ σε άλλα σημεία διαπιστώθηκε πως έχει καταστραφεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, δεν παρέχεται καμία πληροφορία σχετικά με το πού οδηγεί το άνοιγμα που υπάρχει χαμηλά στον τοίχο του τρίτου θαλάμου. Ακόμα και οι ανασκαφείς,  παρά το γεγονός ότι ο θάλαμος έχει πλέον αποχωματωθεί σε μεγάλο ύψος, τηρούν σιγή ιχθύος για το εάν βλέπουν στον χώρο έναν μαρμάρινο θρόνο, όπως συνηθίζεται στους μακεδονικούς τάφου ή μια σαρκοφάγο, που να υποδηλώνει πως αυτός ο θάλαμος είναι ο νεκρικός.

Επιπλέον μπορεί την παράσταση να έκλεψε χθες η Σφίγγα, ωστόσο η ανασκαφή έφερε στο φως και δύο μεγάλα τμήματα από το αριστερό μαρμάρινο θυρόφυλλο διαστάσεων 0,89 x 1,49 x 0,15μ. το πρώτο και 0,89 x 1,30 x 0,15μ. το δεύτερο μαζί με ένα κομμάτι μήκους 2,5 μ. από το κατώφλι με σημάδια που δείχνουν τη χρήση μεταλλικών τροχιών οι οποίες διευκόλυναν πιθανότητα την κίνηση της πόρτας.

Οι επόμενες κινήσεις των αρχαιολόγων

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, τις επόμενες μέρες έχει προγραμματιστεί η αφαίρεση πεσμένων πωρόλιθων από το εσωτερικό του τρίτου θαλάμου καθώς και των τμημάτων της θύρας που εντοπίστηκαν.

Οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν μάλιστα όσο συνεχίζονται οι έρευνες, να βρεθεί τελικά και το δεύτερο κεφάλι της Σφίγγας στις επιχώσεις του ίδιου θαλάμου. Επίσης θα ενισχυθούν οι υποστυλώσεις για να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα στην υπόλοιπη έκταση  του τρίτου χώρου.



  capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: