17.10.14

Χειρότεροι κι από ζώα...

 Photo: Ben Newton/Flickr

Mε αφορμή,  τα ρατσιστικά φέιγ βολάν στη Μυτιλήνη...
Αυτό το κείμενο θα μπορούσε να έχει αυτόν τον τίτλο «HIV neeg mob nyob rau hauv kev thab plaub Lesvos». Ή αυτόν «قلدری HIV بیمار در Lesvos». Αλλά δεν ζούμε ούτε στη...
Νιγηρία, ούτε σε κάποια κωμόπολη του Πακιστάν, όπου κάποιος θα μπορούσε να διαπομπευτεί -ή και να λιντσαριστεί- γιατί είναι φορέας κάποιου ιού. Και δεν μιλάμε καν για τον ιό Έμπολα.
Στη Λέσβο, ξέρετε, σε ένα από τα εκατοντάδες νησιά που λούζει ο ελληνικός ήλιος που έλουζε κάποτε και τα αρχαία μάρμαρα των ένδοξων προγόνων μας μπλα μπλα μπλα, άνθρωποι που λογίζονται ως πολίτες ευρωπαϊκού κράτους, το 2014, κι έχουν στην κατοχή τους ταυτότητες που πιστοποιούν τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκούς φορείς κι οργανισμούς που έχουν ως καταστατικό χάρτη τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποφάσισαν να αφισοκολλήσουν τα στοιχεία συνανθρώπου τους, η οποία είναι φορέας του ιού HIV. Κοινώς, στη γλώσσα των καφενείων δηλαδή, έχει AIDS. Άντε να τους εξηγήσεις τώρα τι είναι το AIDS και πώς μεταδίδεται ο ιός. Μάταιος κόπος.
Όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ και συγκεκριμένα η εφημερίδα Εμπρός (ρεπορτάζ της Ανθής Παζιάνου), οι δράστες φωτοτύπησαν και μοίρασαν αντίγραφα της ιατρικής γνωμάτευσης με το πλήρες ονοματεπώνυμο της ασθενούς, ενώ κάτοικοι της περιοχής βάλθηκαν να τα μαζεύουν για να μην πάρει έκταση το γεγονός.
Έχω σταματήσει, πλέον, να σοκάρομαι από τέτοιου είδους συμπεριφορές. Πρώτα μας πείραζαν οι μετανάστες στη Μανωλάδα, τους δέναμε με αλυσίδες στα αυτοκίνητα και τα βάζαμε μπρος. Τους πυροβολούσαμε στα πόδια γιατί ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους, ενώ τους είχαμε νηστικούς και διψασμένους μέσα στο κατακαλόκαιρο. Μετά μας πείραξαν τα σκυλιά, τα βάζαμε φωτιά στην Εύβοια και στην Άρτα. Τώρα μας ενοχλούν οι φορείς ενός συγκεκριμένου ιού, ο οποίος δεν μεταδίδεται με την απλή επαφή, ούτε καν με τον αέρα, και πρέπει να είσαι πνευματικά ανώριμος για να κινδυνέψεις να νοσήσεις, αφού από το Δημοτικό, πλέον, μαθαίνεις τι είναι το προφυλακτικό κ.λπ.
Έχω σταματήσει, όμως, να σοκάρομαι και για έναν άλλον λόγο. Γιατί πολύ απλά δεν περιμένεις καλύτερη αντιμετώπιση και συμπεριφορά από πολίτες ενός κράτους που βλέπουν τον υπουργό Υγείας να προβαίνει σε αντίστοιχες πράξεις. Διαπομπεύθηκαν οροθετικές γυναίκες, με τις φάτσες τους να κάνουν παρέλαση στα δελτία των 20:00 από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Βέβαια, ο ίδιος ακόμη να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα και τα πρόσωπα των παιδόφιλων εκπαιδευτικών. Στο δικό του μυαλό δεν είναι δημόσιος κίνδυνος αυτοί.
Ο πολιτικός δεν είναι εκεί για να περνά και να εφαρμόζει τους νόμους. Είναι εκεί για να οριοθετεί με τον λόγο και τη συμπεριφορά του την πολιτική, η οποία επηρεάζει και ορίζει τη συμπεριφορά των πολιτών μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο. Όσο έχουμε υπουργούς που συμπεριφέρονται χειρότερα κι από τα ζώα, τόσο εμείς θα τους μιμούμαστε.

 Τάκης Καραγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: