24.10.14

Θρίλερ με επιστολή του Μπαρόζο...



Ένα θρίλερ για γερά νεύρα εκτυλίχθηκε στις Βρυξέλλες λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από τα ηνία της Κομισιόν ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Αφορμή ήταν μια...

επιστολή που αφορούσε τον προϋπολογισμό που κατέθεσε στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση Ρέντσι για το 2015 και με την οποία ζητούσε εξηγήσεις σε πολύ αυστηρούς τόνους. Η επιστολή αυτή σύμφωνα με «Τα Νέα» έπεσε στην αντίληψη της Άνγκελα Μέρκελ η οποία μαζί  με τον Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ έκανε τις απαραίτητες διορθώσεις για την αποφυγή ενός συστημικού σοκ στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «η αρχική επιστολή δεν άφηνε κανένα περιθώριο στη Ρώμη. Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας θα απορριπτόταν στις 29 Οκτωβρίου, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει ποιοι εθνικοί προϋπολογισμοί θα περάσουν τις εξετάσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ποιοι θα μείνουν μετεξεταστέοι. Οι διορθώσεις που ζητούσε ο Μπαρόζο ήταν πρακτικά αδύνατον να γίνουν. Η θηλιά στον λαιμό ωστόσο ήταν η άρνηση να αναγνωρισθούν στην Ιταλία οι εξαιρετικές συνθήκες (ύφεση, αποπληθωρισμός και μεταρρυθμίσεις) που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας επιτρέποντας τη μεταφορά της επίτευξης κάποιων στόχων του για το 2017. Η άρνηση αυτή σήμαινε πρακτικά ότι η Ιταλία θα έπρεπε να μηδενίσει το έλλειμμά της τον επόμενο χρόνο. Αυτό θα ισοδυναμούσε με πακέτο περικοπών των δημοσίων δαπανών που θα ανερχόταν σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και, επομένως, με τεράστιο πλήγμα για την ιταλική οικονομία και τις προοπτικές ανάκαμψής της».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, η «εξέγερση» ξέσπασε πριν από τρεις ημέρες όταν η επιστολή έφτασε στα χέρια των ανθρώπων του Γίρκι Καϊτάνεν ο οποίος αν και βρίσκεται σε απόλυτη σύμπνοια με το Βερολίνο, αναγνώρισε ότι οι απαιτήσεις Μπαρόζο θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα «συστημικό σοκ» σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Από εκείνο το σημείο άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επιστολή Μπαρόζο. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε ενοχλημένος από την πρωτοβουλία της Ιταλίας να δώσει στη δημοσιότητα την επίμαχη επιστολή. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπει θετικά αυτή τη δημοσιοποίηση διότι επί του παρόντος διεξάγουμε ανεπίσημες συζητήσεις με διάφορες κυβερνήσεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια: