24.10.14

Το «πείραμα» της Αμφίπολης που συγκίνησε όσους ήταν μπροστά...

Αμφίπολη: Το θαύμα συνεχίζεται -Βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας [εικόνες]Μία συγκλονιστική στιγμή πριν λίγες ημέρες...
Μία σκηνή που σίγουρα σημάδεψε όλους όσοι ήταν παρόντες εκτυλίχθηκε πριν λίγες ημέρες στην Αμφίπολη. 
Ηταν τότε που...
βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας, αυτό το μοναδικό δημιούργημα που γοητεύει αιώνες μετά τη σμίλευσή του.

Μόλις βρέθηκε το κεφάλι το απόγευμα της Τρίτης και κατά τη διαδικασία μεταφοράς του έξω από το τάφο για να πάει στο Μουσείο της Αμφίπολης, έγινε ένα «πείραμα»!


Οι αρχαιολόγοι τοποθέτησαν το κεφάλι επάνω στο σώμα της ανατολικής σφίγγας και διαπίστωσαν ότι «κούμπωνε» απόλυτα και ταιριαστά!


Μετά από 2.300 χρόνια, οι εργάτες της ανασκαφής τοποθέτησαν το κεφάλι ξανά στη θέση του και για λίγη ώρα όλα τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας έγιναν μάρτυρες μια σκηνής μοναδικής!


Είδαν εικόνες και έζησαν αυτό, που έζησαν και όσοι ήταν μάρτυρες στην ολοκλήρωση της κατασκευής του μνημείου και φυσικά στην τελετή ταφής του νεκρού, ενδεχομένως και για λίγα χρόνια μετά, αν αποδειχθεί ότι η επίχωση έγινε σε χρόνους κατοπινούς της ταφής.


Δίπλα στο κεφάλι της Σφίγγας βρέθηκαν και εκατοντάδες κομμάτια από τα σπασμένα φτερά, όπου μαζί με τα υπόλοιπα που έχουν βρεθεί στην είσοδο ανασυνθέτουν το σύνολο των γλυπτών, αρκεί βέβαια στη συνέχεια της ανασκαφής να βρεθεί και το κεφάλι της δεύτερης σφίγγας.


Αυτή η σκήνη με το απόλυτο ταίριασμα της Σφίγγασ έρχεται να απαντήσει σε διάφορες θεωρίες καθώς από πολλούς διατυπώθηκε το ερώτημα: Είναι το κεφάλι που βρέθηκε όντως το ποθούμενο κεφάλι της Σφίγγας; Διατυπώθηκε για παράδειγμα η άποψη ότι επειδή τις σφίγγες τις τοποθετούσαν για να αποτρέπουν τους ανεπιθύμητους επισκέπτες τα πρόσωπά τους είχαν κάτι απόκοσμο και μυστηριώδες, κάτι που δεν συμβαίνει με το συγκεκριμένο πρόσωπο που έχει καλοφτιαγμένα και γήινα χαρακτηριστικά. Αλλη παρατήρηση είναι ότι υπάρχει και μια διαφορά στο υλικό. Αλλο είναι το μάρμαρο με το οποίο κατασκευάστηκε ο κορμός της σφίγγας και άλλο το κεφάλι. Εδώ, ίσως συνέβη κάτι το παράδοξο, δηλαδή το σώμα της σφίγγας να κατασκευάστηκε από θασίτικο μάρμαρο όπως το υπόλοιπο μνημείο, ενώ το κεφάλι από άλλο μάρμαρο, ίσως πεντελικό, καθώς ο χρωματισμός και η υφή του παραπέμπει σε αττικά γλυπτά με μάρμαρο από την Πεντέλη. Ίσως ο γλύπτης, επιδίωξε να φτιάξει το κεφάλι από διαφορετικό μάρμαρο – τόσο στην υφή όσο και στην απόχρωση του λευκού, για να υπογραμμίσει κάτι, ως ένα συμβολισμό τον οποίο σήμερα δεν μπορούμε να αντιληφθούμε...


Υπάρχει τέλος μια ακόμη υπόθεση, σύμφωνα με την οποία, το κεφάλι δεν ανήκει στην σφίγγα αλλά σε κάποιο άγαλμα που θα βρεθεί στον τρίτο ταφικό θάλαμο… οπότε τα «αποκαλυπτήρια» έγιναν από το κεφάλι. Η σκηνή που περιγράψαμε παραπάνω δίνει τη δική της απάντηση...


  xronometro.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: