10.10.14

Τι θα πει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας...


Τέλος στα σενάρια περί νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, όπως αναπτύχθηκαν χθες από βουλευτές άλλων κομμάτων και ανεξάρτητους, θα βάλει ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στη Βουλή απόψε.

Εμφανιζόμενος ως...
πρωθυπουργός εν αναμονή, θα επικεντρωθεί στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ, θα αναπτύξει τις θέσεις του κόμματός του για το χρέος και θα επιτεθεί στην κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμένεται να σχολιάσει όσα ακούστηκαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής περί συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων και κυβερνήσεως εθνικού σκοπού από την παρούσα Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας θα ξεκαθαρίσει ότι τέτοια σενάρια δεν αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, εμμένοντας ουσιαστικά στο αίτημά του για εκλογές.

Θα θυμίσει άλλωστε το παράδειγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου, εκτιμώντας ότι σχηματίστηκε για να συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική, και αντιπαραθέτοντας την ανάγκη σήμερα μιας ισχυρής κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να αποδομήσει την κυβερνητική πολιτική και να απαντήσει στις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί εξόδου από το μνημόνιο.
«Την ώρα που ο πρωθυπουργός μιλά για τον οδικό χάρτη εξόδου από το μνημόνιο, η τρόικα του ζητά νέα προαπαιτούμενα και ο ίδιος βρίσκεται σε διαδικασία αποδοχής τους», αναμένεται να πει.

Στα περί κατάργησης των μνημονιακών νόμων, δε, μέλλει να αντιπαραβάλλει τις αιτιάσεις της τρόικας που πέφτουν εκ νέου στο τραπέζι και αφορούν σε ομαδικές απολύσεις, εγγυημένες συντάξεις στα 360 ευρώ και κατάργηση των τριετιών στις συντάξεις.

Ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ, ενώ ασκώντας κριτική στις αντίστοιχες εξαγγελίες Σαμαρά, θα προκαλέσει τον πρωθυπουργό αν εννοεί όσα προγραμματικά είπε στη Θεσσαλονίκη, να αποδεχθεί τις προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατατέθηκαν μετά τη ΔΕΘ.

Θίγοντας το ευαίσθητο θέμα του χρέους, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να αποδομήσει τα περί βιωσιμότητάς του, δεδομένου και του ύψους του, ρωτώντας ευθέως την κυβέρνηση αν κατά τη γνώμη της το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι. Θυμίζοντας δε, τα περί διεκδίκησης «πιστωτικού βιωσιμότητας», θα ρωτήσει τι ακριβώς θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση αν το χρέος είναι βιώσιμο.

Ο ίδιος θα επαναλάβει την άποψη του κόμματός του για το χρέος, τονίζοντας ότι χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός για να εφαρμοστεί το μνημόνιο. Θα δεσμευτεί για τη διεκδίκηση εκ μέρους μίας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του κουρέματος του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, τονίζοντας όμως ότι και αυτή είναι η αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Αντίθετα, θα προτείνει εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας και θα τονίσει την ανάγκη υιοθέτησης παράλληλα με το κούρεμα, αναπτυξιακών πολιτικών.

Αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά θέματα, αναμένεται να ρωτήσει «με ποιους είναι σύμμαχος» σήμερα ο πρωθυπουργός, θυμίζοντας τις τρεις ευχαριστίες στην Άνγκελα Μέρκελ, αντί να ενώσει την φωνή του με εκείνους που κρατούν διαφορετική στάση, με σαφή αναφορά στις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αποφύγει την πόλωση και την «σκανδαλολογία», μη δίνοντας τα …ονόματα που ζήτησε επιτακτικά την πρώτη μέρα της συνεδρίασης ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, προκαλώντας τον Γιάννη Δραγασάκη, τον οποίο πάντως στηρίζει.

Θα θυμίσει ωστόσο με νόημα τις «τροπολογίες της τελευταίας στιγμής» που έχει πολλάκις καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα πράξει, στην περίπτωση που προκληθεί…

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: