8.10.14

Νύχτα βίας στην Τουρκία...


... με 12 νεκρούς (BINTEO)...
Οι συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων μαχητών και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους για τον έλεγχο της συριακής πόλης Κομπάνι πυροδότησαν βίαιες διαμαρτυρίες Κούρδων σε όλη την Τουρκία με αποτέλεσμα...
τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των τουρκικών μέσων ενημέρωσης πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ντιγιαρμπακίρ που θεωρείται η κουρδική «πρωτεύουσα» της Τουρκίας.

Νεκροί αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Μαρντίν, Σιίρτ, Μπατμάν και Μους όπου κατοικούνται ως επί το πλείστον από Κούρδους.

Από τις συγκρούσεις των Κούρδων διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων δεκάδες είναι οι τραυματίες ενώ έχουν καταγραφεί εκτεταμένες καταστροφές σε δημόσια κτίρια, αυτοκίνητα, καταστήματα και τράπεζες.

Οι Κούρδοι διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν κατόπιν έκκλησης του κύριου κουρδικού πολιτικού κόμματος στην Τουρκία, του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP).

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά για να σώσει την πόλη Κομπάνι η οποία κινδυνεύει να πέσει ολοκληρωτικά στα χέρια των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους

Επεισόδια έγιναν επίσης στην Κωνσταντινούπολη στην πρωτεύουσα Άγκυρα, στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αττάλειας και τις πόλεις Μερσίνα και Άδανα όπου η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και με κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές .

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Ντιγιαρμπακίρ και σε αρκετές περιοχές όπως στο Μαρντίν και στο Βαν επενέβη ο στρατός.
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

«Η βία δεν είναι λύση. Δεν είναι αποδεκτή» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός προειδοποιώντας τους κούρδους διαδηλωτές να σταματήσουν αμέσως «αυτές τις παράλογες αντιδράσεις αλλιώς θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες».

Οι Κούρδοι της Τουρκίας είναι εξοργισμένοι καθώς παρά το πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών η τουρκική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επέμβει και να σώσει το Κομπάνι.

Μάχες στο Κομπάνι

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν χθες επιδρομές γύρω από το Κομπάνι. Ένας βομβαρδισμός στα νότια της πόλης είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν τρία στρατιωτικά οχήματα και να προκληθούν ζημιές σε άλλο ένα.

Σε μια δεύτερη επιδρομή στο νοτιοανατολικό Κομπάνι καταστράφηκε ένα στρατιωτικό όχημα που μετέφερε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Δύο άλλα πλήγματα στα νοτιοδυτικά της πόλης είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε ένα άρμα μάχης και σε μία άλλη επιδρομή στο νότιο Κομπάνι καταστράφηκε μία μονάδα του Ισλαμικού Κράτους.

Οι επιδρομές αυτές δεν δείχνουν να εμποδίζουν τα σχέδια των τζιχαντιστών για την άλωση της πόλης. Οι οδομαχίες με φόντο τις μαύρες σημαίες του Ισλαμικού Κράτους είναι σφοδρές, ωστόσο οι Κούρδοι που έχουν παραμείνει και πολεμούν είναι απελπιστικά μόνοι και δεν είναι σε θέση να εμποδίσουν τους ακραίους ισλαμιστές. Την ίδια ώρα, χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την πόλη για να σώσουν τη ζωή τους.

Υπέρ της χερσαίας επέμβασης η Τουρκία

«Το να ρίχνεις βόμβες από τον ουρανό δεν πρόκειται να βάλει τέλος στον τρόμο. Ο τρόμος δεν θα σταματήσει με αεροπορικά πλήγματα και όσο δεν συνεργαζόμαστε με προοπτική μια χερσαία επιχείρηση». Αυτό δήλωσε από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι το Κομπάνι είναι έτοιμο να πέσει. δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε Σύρους πρόσφυγες στη διάρκεια επίσκεψής του σε έναν καταυλισμό του Γκαζιαντέπ στην νότια Τουρκία.

Αργότερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η χώρα ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εντείνουν τις αεροπορικές επιδρομές για να εμποδίσουν τους τζιχαντιστές.

«Η κυβέρνησή μας επισήμανε στους Αμερικανούς αξιωματούχους την αναγκαιότητα να ενταθούν αμέσως οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, με πιο ενεργό και αποτελεσματικό τρόπο» δήλωσε ο Γιαλτσίν Ακντογάν.

real.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: