27.10.14

Η κρίση πλήττει τους νέους ...

  
Η νεανική ανεργία και η φυγή πτυχιούχων στο εξωτερικό εμποδίζουν την ανάκαμψη...
Πανευρωπαϊκές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της ανεργίας των νέων με το κόστος για τη μη ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας να ανέρχεται στα... 153 δισ. ευρώ. Η νεανική ανεργία αυξήθηκε πανευρωπαϊκά κατά 5%. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 58% .

Όπως αναφέρει έρευνα του Eurofound, που δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, επιδεινώθηκε και το ποσοστό των νέων που απασχολούνται σε περιστασιακές εργασίες.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των νέων που υποχρεώνονται να στραφούν στην εποχική απασχόληση ανέρχεται στο 68% όταν ο μέσος Ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται κάτω από το 40%.

Πρόκειται, όπως τονίζει η εφημερίδα, για μία ανησυχητική εξέλιξη, δεδομένου ότι οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις σημερινές συνθήκες της αγοράς εργασίας και είναι γνωστό ότι οι εμπειρίες που αποκτώνται κατά τα πρώτα χρόνια του εργασιακού βίου έχουν συνέπειες στις μελλοντικές προοπτικές κάθε εργαζόμενου, σημειώνει η έρευνα.

Ιδιαίτερα ανησυχία προκαλεί και η αύξηση στα χρόνια της κρίσης του φαινομένου της «διαρροής εγκεφάλων» στο εξωτερικό. Περίπου 150.000 νέοι με προσόντα έβγαλαν εισιτήριο για να απασχοληθούν εκτός συνόρων.

«Η παρατηρούμενη φυγή των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό και η υποχώρηση της μετανάστευσης εξειδικευμένων εργατών στην Ελλάδα θα συνεχιστεί. Αυτή η διττή απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου είναι ακόμη ένας λόγος που κάνει την ανάκαμψη της Ελλάδας ακόμη πιο δύσκολη» αναφέρει χαρακτηριστικά έρευνα του Levy Economics Institute, του αμερικανικού think tank.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: