16.10.14

Το σύστημα Σαμαρά επιδιώκει την ένταση...

 
Η όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων με προοπτική εξουσίας αποδίδεται στην τακτική της πόλωσης με στόχο τη συσπείρωση της κοινωνικής βάσης. 
Η επίκληση της πόλωσης ερμηνεύει...
εν μέρει τις πολιτικές εξελίξεις γιατί, εκτός από τη γενική τάση όξυνσης του πολιτικού ανταγωνισμού, υπάρχει και η ειδική τάση της συγκυρίας.

Σήμερα που παρατηρείται ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και αποδιάρθρωση των δύο άλλοτε κραταιών κομμάτων της κυβέρνησης, εκείνος που έχει συμφέρον να τροφοδοτήσει την ένταση είναι ο Σαμαράς και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θέμα στοιχειώδους πολιτικής λογικής, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανερχόμενη δύναμη και εκείνο που πρέπει να τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η ενίσχυση της προγραμματικής του επάρκειας και της αξιόπιστης δύναμης για την πολιτική αλλαγή.

Οι επιτελείς της νέας Δεξιάς του Σαμαρά γνωρίζουν ότι μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ενισχύεται διαρκώς η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινωνικό σώμα. Όπως δείχνει και η τελευταία έρευνα της GPO, ενισχύεται η αποδοχή του Αλέξη Τσίπρα, η αποδοχή της θέσης για κούρεμα του χρέους (54%), κυρίως όμως ενισχύεται η άποψη ότι τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές πρέπει να κάνει νέα κυβέρνηση (49%). Το τρωτό σημείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ενδοιασμός των ψηφοφόρων για την ετοιμότητα διακυβέρνησης, η εικόνα όμως έχει βελτιωθεί αισθητά (36%).

Η κυβέρνηση Σαμαρά οξύνει την ένταση της αντιπαράθεσης ελπίζοντας ότι θα ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την αβεβαιότητα και θα σταματήσει τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, καθώς το τελευταίο διάστημα ενισχύεται η τάση μετακίνησης ακόμη και κατευθείαν από τη Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που μετράει διπλά. Καταφεύγει στη στρατηγική της έντασης, καταγγέλλοντας ότι πίσω από κάθε κακό βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, από την αβεβαιότητα για τις καταθέσεις μέχρι την αποσταθεροποίηση της χώρας. Στόχος είναι η ενεργοποίηση των κομματικών αντανακλαστικών και του φόβου προκειμένου να σταματήσει η διαρροή ψηφοφόρων, η οποία, αν συνεχιστεί, θα αποσαθρώσει τον μνημονιακό συνασπισμό εξουσίας. Η στρατηγική της έντασης, όμως, είναι τακτική του απελπισμένου ή εκείνου που εμφορείται από ολιγαρχικές αντιλήψεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να πέσει σε αυτή την παγίδα. Αντίθετα, να ρίξει όλο το βάρος τόσο στην ενίσχυση του προγραμματικού του σχεδίου για τη χώρα, σχεδίου με προοδευτικό πρόσημο, όσο και στην κυβερνησιμότητά του παρουσιάζοντας ισχυρή ομάδα στελεχών χωρίς εξαρτήσεις, που να πείθουν με την επάρκεια και το προσωπικό τους παράδειγμα.

Σταύρος Καπάκος (avgi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: