16.10.14

Πέρασαν τα δύο άρθρα για κουπόνια και χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων...



Εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής τα άρθρα που αφορούν την ονομαστικοποίηση των κουπονιών και τη δυνατότητα χρηματοδότησης των κομμάτων από ΝΠΙ.
Καταψήφισε ο...
Απόστολος Κακλαμάνης τη χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιωτικές εταιρείες κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
Η ονομαστική αφορούσε τα άρθρα 5 και 7 του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και συγκεκριμένα την ονομαστικοποίηση των κουπονιών (άρθρο 5), όπου πλέον επιτρέπονται μη ονομαστικά κουπόνια μέχρι 150.000 ευρώ το χρόνο, και τη χρηματοδότηση κομμάτων από εταιρείες (άρθρο 7).
Πάντως και τα δύο άρθρα εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 263 βουλευτές και τα αποτελέσματα ήταν:
ονομαστικά κουπόνια: Ναι 148, όχι 115.
χρηματοδότηση από εταιρείες: Ναι 147, όχι 116.
------------------------
Οι δύο ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων δέχθηκαν τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για φακέλωμα και για νομιμοποίηση μαύρου χρήματος (διαβάστε σχετικά την τοποθέτηση της Ο. Γεροβασίλη). Η κυβέρνηση, τόσο δια του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου όσο και των εισηγητών της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη και του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκου, αντέτεινε ότι πλέον γίνεται ουσιαστικότερος ο έλεγχος και ενισχύεται η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Εξάλλου, η σκανδαλώδης τροπολογία των εισηγητών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που προβλέπει ότι είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο ποσοστό μέχρι 40% από τη συνολική κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει κάθε κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων, και την οποία είχε κάνει δεκτή ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τη στήριξη των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τη συγκεκριμένη τροπολογία, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή εξυπηρετεί μόνο τα κόμματα της συγκυβέρνησης που είναι υπερχρεωμένα, λόγω των δανείων που έχουν πάρει.
Επίσης, ο Α. Ντινόπουλος -μετά και τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών όλων των κομμάτων, ακόμα και της συγκυβέρνησης- προχώρησε σε βελτιωτική αλλαγή στο θέμα της ονομαστικοποίησης των κουπονιών. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, τα κόμματα θα μπορούν να δικαιολογούν ανώνυμα κουπόνια για την οικονομική τους ενίσχυση μέχρι του ποσού των 150.000 ετησίως.

Στο νομοσχέδιο, η συζήτηση και ψήφιση του οποίου ολοκληρώνεται την Πέμπτη, έχουν κατατεθεί και σειρά υπουργικών τροπολογιών, οι οποίες είχαν ευρεία στήριξη με την ψήφο και βουλευτών της αντιπολίτευσης.


Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων:


  • Λύση του οικονομικού προβλήματος για τη μεταφορά των μαθητών των δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2014- 2015.
  • Παράταση των συμβάσεων του προσωπικού που απασχολείται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο πρόγραμμα «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων ατόμων που χρήζουν βοήθεια».
  • Επέκταση της δυνατότητας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και προς τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των δήμων με απαλλαγή ή μείωση κατά περίπτωση, των προσαυξήσεων και παράταση για υποβολή σχετικής αίτησης μέχρι 30/10/2014.
  • Ενισχύονται με υπουργική απόφαση χρηματοδοτούμενες δράσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αφορούν στην αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με φυσικό αέριο στον οικιακό τομέα.
Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών -μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και του βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου, που έθεσε συνταγματικό θέμα- απέσυρε την επίμαχη διάταξη που αφορούσε την επέκταση της αρμοδιότητας του Δικαστικού Συμβουλίου από τους υπουργούς και στους βουλευτές.
left.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: