17.10.14

Τα μνημόνια φεύγουν, αλλά… μένουν...

samarasΑπαρέγκλιτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου ζητά από την Ελλάδα μέσω της...
εκπροσώπου του, ο Β. Σόιμπλε. Δε δίνουμε διαζύγιο στους εταίρους μας, σχολιάζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. Όχι στο μνημόνιο αλλά να σε προληπτική στήριξη, λέει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς .
           
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει ένα νέου τύπου μνημόνιο, «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα της προληπτικής γραμμής χρηματοδοτικής στήριξης, προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές ενώ την ίδια ώρα ξεκάθαρο είναι το μήνυμα του Βερολίνου στη χώρα μας.

«Στηρίζουμε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μέσω όμως της πλήρους εκτέλεσης του προγράμματος», τονίζει η εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Μαριάνε Κοτέ στέλνοντας μήνυμα του Βερολίνου στην Αθήνα.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επί της ουσίας δηλώνει στήριξη του Βερολίνου στην Αθήνα, θέτοντας ως όρο την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο μνημόνιο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό χρέος, η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε τόνισε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο και, σε κάθε περίπτωση, πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Να σημειώσουμε πως από τη γερμανική καγκελαρία έγινε γνωστό ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήταν ενήμερη (από τον ίδιο τον πρωθυπουργό) σχετικά με τις προθέσεις της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο.

Η κ. Κοτέ, επανέλαβε ότι όλες οι χώρες πρέπει να τηρήσουν τις συμφωνίες που αφορούν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Δεν χρειαζόμαστε νέο μνημόνιο, χρειαζόμαστε γραμμή στήριξης» αναφέρει ο πρωθυπουργός

«Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την επιτυχία της χώρας μέχρι τώρα. Και αν προσέξατε τις τελευταίες επίσημες δηλώσεις κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει πλέον από εδώ και πέρα τα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές να προχωρήσει», σημείωσε από το Μιλάνο ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε πως η συζήτηση γίνεται για το πως θα προχωρήσει η χώρα με τον πιο ασφαλή τρόπο και «με τρόπο συστηματικό με όλους».
«Έχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νέο μνημόνιο», υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πως αποτελεί στοιχείο των διαπραγματεύσεων μία πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης που θα προστάτευε την χώρα από πιθανές αναταράξεις στις αγορές, σε μία στιγμή που η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει στοιχεία κάμψης».
Τέλος, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης».  

«Διαδικασία εξόδου σε συμφωνία με τους εταίρους»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφίας Βούλτεψη, με δηλωσή της στη διαδικτυακή έκδοση της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας «Il Sole 24 Ore», προσπαθεί να καθησυχάσει τους δανειστές.

«Αυτό που αποφασίσαμε είναι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξόδου από το μνημόνιο, γεγονός που δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική κατάσταση ούτε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Δε θα πρόκειται για ένα διαζύγιο, αλλά για μία διαδικασία η οποία θα γίνει σε συμφωνία με τους εταίρους» τόνισε η κ. Βούλτεψη...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: