26.10.14

Σπάνιες φωτογραφίες από τη γέννηση του Σαρλό...




«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Πήγα στο τμήμα κοστουμιών και διάλεξα ένα φαρδύ παντελόνι, ένα στενό σακάκι κι ένα μικρό καπέλο. Κουρελής, αλλά και ...
τζέντλεμαν. Δεν ήξερα τι θα κάνω με το πρόσωπο, αλλά σίγουρα θα ήταν ένα θλιμμένο, σοβαρό πρόσωπο». Κάπως έτσι περιέγραψε πολλά χρόνια αργότερα, το 1966, ο Τσάρλι Τσάπλιν τη γέννηση του Σαρλό, του πιο δημοφιλούς και μακρόβιου κινηματογραφικού ήρωά του.
Tα γεγονότα στα οποία αναφερόταν συνέβησαν το 1914, τη χρονιά που ο Φορντ Στέρλινγκ, μεγάλος σταρ της εποχής, εγκατέλειψε την εταιρεία παραγωγής Keystone Studios δημιουργώντας ένα «άνοιγμα» για τον μικρό και άσημο Βρετανό Τσάρλι Τσάπλιν.
Ο Τσάπλιν αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη σπάνια ευκαιρία που του παρουσιάζονταν. Ξεκίνησε λοιπόν με τη δημιουργία ενός «τύπου», μια φιγούρας που θα έμενε αξέχαστη στο μυαλό των θεατών. Τα ρούχα, οι κινήσεις, οι γκριμάτσες, όλα εκείνα τα γνωρίσματα που μάθαμε να ταυτίζουμε με τον Σαρλό δοκιμάστηκαν εκείνη τη χρονιά.
Τριάντα έξι ταινίες μικρού μήκους πρόφτασε και γύρισε ο Τσάρλι Τσάπλιν το 1914 – το 1915 θα γυρίζονταν το «The Tramp» και τα χαρακτηριστικά του Σαρλό θα παγιώνονταν οριστικά. Οι ταινίες ήταν των τριών ημερών και γυρίζονταν χωρίς σενάριο, βασισμένες στα κωμικά γκαγκ του ηθοποιού.
Από τις είκοσι εννέα εξ’ αυτών προέρχεται το υλικό του άλμπουμ «Charlie Chaplin, The Keystone Album» (Musée de l'Elysée / Éditions Xavier Barral, 2014), το οποίο θα κυκλοφορήσει στη Μεγάλη Βρετανία 13 Νοεμβρίου. Οι 794 φωτογραφίες –ανατυπώσεις από φιλμ- βρέθηκαν τυχαία ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα του ηθοποιού δεμένες και ταξινομημένες ανά ταινία και, όπως συμπεραίνουν οι μελετητές, αποτελούν έργο του HD Waley, τεχνικού διευθυντή του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, ο οποίος τη δεκαετία του ’30 αποφάσισε να δημιουργήσει ένα αρχείο Τσάπλιν για την περίπτωση που το πρωτότυπο υλικό χάνονταν.
Λήδα Πιμπλή

tospirto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: