22.10.14

Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά στη Μεσόγειο...

Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά στη ΜεσόγειοΗ Κύπρος δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και...
τις "βόλτες" στην κυπριακή ΑΟΖ του σεισμογραφικού σκάφους Barbaros.

Χθες, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία, πλησίασε μέχρι και 35 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λεμεσού, προτού επιστρέψει ανατολικά, κάνοντας στροφή στο Ακρωτήρι. Το Barbaros διέσχισε τα οικόπεδα 1, 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Κύπρου αποφάσισε να προχωρήσει σε σειρά μέτρων κατά της Τουρκίας, αρχής γενομένης από την Πέμπτη, στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ηγέτες να καταδικάσουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, η κυπριακή πλευρά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ακόμη, η Κύπρος είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει - όπου είναι δυνατόν – την ιδιότητά της ως κράτος μέλος της Ε.Ε., ώστε να πετύχει λήψη μέτρων που θα προκαλέσουν κόστος στην τουρκική πλευρά.

Ακόμη, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε:

- Μελέτη του ενδεχόμενου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

- Μελέτη από τον Γενικό Εισαγγελέα και Διεθνείς Οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

- Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.

- Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

- Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό...
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: