Σε καραντίνα σε ισπανικό νοσοκομείο τέθηκε ο σύζυγος της Ισπανίδας νοσοκόμας η οποία έχει μολυνθεί από τον ιό Έμπολα και είναι το πρώτο κρούσμα που...
εντοπίστηκε επί ευρωπαϊκού εδάφους, σύμφωνα με τον επικεφαλή της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της χώρας Μερθέδες Βινουέσα. Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη με την αντίστοιχη επιτροπή  υγείας να ζητά «διευκρινίσεις» από την Ισπανία για να εντοπίσει τη ρωγμή στο σύστημα υγείας της που επέτρεψε να μολυνθεί από τον ιό του Έμπολα η νοσηλεύτρια, δήλωσε Ευρωπαίος εκπρόσωπος.
Η νοσοκόμα, η οποία είχε φροντίσει Ισπανούς ιερείς οι οποίοι είχαν επαναπατριστεί μετά την μόλυνσή τους από τον ιό Έμπολα στην Αφρική βρέθηκε θετική στον ιό, όπως ανακοίνωσαν Ισπανοί αξιωματούχοι τη Δευτέρα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τη Δευτέρα μήνυμα στο ισπανικό υπουργείο Υγείας για να λάβει διευκρινίσεις σχετικά με το τι κατέστησε δυνατή αυτή την πρώτη μόλυνση από τον εν λόγω ιό εκτός της Αφρικής», εξήγησε ο εκπρόσωπος Φρεντερίκ Βενσάν.
«Κάπου υπάρχει προφανώς ένα πρόβλημα», τη στιγμή που τα κράτη μέλη της Ε.Ε. υποτίθεται ότι έχουν θέσει σε εφαρμογή ακριβείς εθνικές διαδικασίες, οι οποίες συντονίζονται από τις Βρυξέλλες, για να αποτρέψουν την είσοδο του ιού στο ευρωπαϊκό έδαφος, υπογράμμισε.
Παρά το κρούσμα, «δεν υπάρχει ανησυχία» στην Επιτροπή, καθώς το ενδεχόμενο να διαδοθεί ο ιός Έμπολα στην Ευρώπη «παραμένει πολύ απίθανο», δήλωσε ο Φ. Βενσάν.