29.10.14

Πέθανε ο πρόεδρος της Ζάμπια...

 

Ο άνθρωπος που κατάφερε να ανατρέψει τον επί 20 χρόνια πρόεδρο της Ζάμπια πέθανε σε ηλικία 77 ετών, σε νοσοκομείο του Λονδίνου όπου είχε...
μεταφερθεί πριν από μία εβδομάδα και δεχόταν θεραπεία για ασθένεια που δεν έχει ανακοινωθεί. Ο πρόεδρος της Ζάμπια Μάικλ Σάτα, σύμφωνα με πηγές από την οικογένειά του, παρουσίασε απότομη αύξηση των καρδιακών παλμών. Ο διάδοχός του θα αποφασιστεί μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σήμερα το πρωί.
Πληροφορίες εδώ και αρκετό καιρό έκαναν λόγο για βαριά ασθένεια του Σάτα. Ο ίδιος δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τότε που επέστρεψε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, όπου δεν μπόρεσε να εκφωνήσει την ομιλία που είχε ετοιμάσει. Στις 19 Σεπτεμβρίου είχε κάνει την τελευταία δημόσια εμφάνισή του για να διαψεύσει τις φήμες περί θανάτου του και πριν από μία εβδομάδα μετέβη στο Λονδίνο για θεραπεία. Μετά την αναχώρησή του, χρέη προέδρου εκτελούσε ο υπουργός Άμυνας Έντγκαρ Λούνγκου.
Ο θάνατος του Μάικλ Σάτα ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά τους εορτασμούς για τα 50 χρόνια ανεξαρτησίας της Ζάμπια από τη Βρετανία. Ο Σάτα-γνωστός με το προσωνύμιο "Βασιλιάς Κόμπρα" για τα καυστικά σχόλιά του, είχε εκλεγεί στην προεδρία της χώρας το 2011, μετά από 20 χρόνια κυριαρχίας του Ρουπία Μπάντα.
Ο αντιπρόεδρος της χώρας Γκάι Σκοτ συχνά αντικαθιστούσε τον σε επίσημες εμφανίσεις, καθώς όμως έχει σκοτσέζικη καταγωγή και οι γονείς του δεν έχουν γεννηθεί στη Ζάμπια ίσως να αποτελέσει εμπόδιο για να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.
(Πηγή:BBC, ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: