8.10.14

Δεν αποκλείουν εκλογές τον Φεβρουάριο στο ΠΑΣΟΚ...



Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που συνεδριάζει σήμερα στις δώδεκα το μεσημέρι πέφτει τώρα το βάρος της εφαρμογής των αποφάσεων του κόμματος, όσον αφορά στην στάση που θα κρατήσει το...
τριήμερο της συζήτησης στη Βουλή επί της ψήφου εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση και η οποία ξεκινά σήμερα στις έξι το απόγευμα και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Στις κατευθύνσεις που έδωσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντως, σε συνάντηση με τους «πράσινους» υπουργούς, περιλαμβάνεται η ανάδειξη του «προοδευτικού προσήμου» που προσφέρει στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, με κάθε υπουργό να παρουσιάζει τι έχει πετύχει και τι έχει «σώσει» στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο σχέδιο για έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας, κάτι που αναμένεται να πει σήμερα και στους βουλευτές.
Δεν είναι τυχαία η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ χθες στο τεράστιο βάρος των βουλευτών που ανήκουν μεν στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αλλά ενεργούν στο όνομα της παράταξης και «υποχρεώνονται να μεταφέρουν τις αντιδράσεις και τις ευαισθησίες και τις αντιφάσεις της κοινωνίας, αλλά επίσης να εκπέμπουν το δικό μας καθαρό μήνυμα προς την κοινωνία και το κάνουν με τεράστιο κόπο και κόστος». Δεν είχε περάσει άλλωστε πολλή ώρα από την ομιλία του στο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, όπου τόνισε ότι «πέντε χρόνια προσπάθειας, πέντε χρόνια σκληρών θυσιών μπορούν να καταστραφούν σε πέντε μέρες», εμφανίζοντας ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας σήμερα, την πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργείται σε σχέση με τη δυνατότητα ή μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών και εξηγώντας έτσι τις δύο πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης τώρα και εκλογή ΠτΔ τον Φεβρουάριο.
Μιλώντας πάντως σε εκπροσώπους των κινήσεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης, παραδέχθηκε εμμέσως ως κρίσιμη για την προκήρυξη εκλογών τη διαδικασία ανάδειξης ΠτΔ, καλώντας τους να ετοιμάζουν από τώρα τα ψηφοδέλτια της παράταξης για το 2016, οπότε και λήγει η τετραετής θητεία της κυβέρνησης, αλλά να είναι έτοιμοι και για το ...2015. Στην πραγματικότητα, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πολύ πιθανό το σενάριο να πάμε σε εκλογές τον Φεβρουάριο, εξού και ο πρόεδρος του κόμματος έσπευσε να χαρακτηρίσει απλοϊκή την προσέγγιση που λέει πως αν αποτύχει η διαδικασία εκλογής ΠτΔ διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ήττας της κυβερνητικής πλειοψηφίας και νίκης της αντιπολίτευσης.
Απαντώντας στην κριτική που του ασκείται από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα μιλήσει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όχι ως αντικαταστάτης του Αντώνη Σαμαρά.
Στην πορεία προς τη Δημοκρατική Παράταξη, ο κ.Βενιζέλος θύμισε πόσες φορές το ΠΑΣΟΚ έχει καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία, θέτοντας ως προϋπόθεση την αλήθεια και την υπευθυνότητα. «Δεν αποκλείουμε κανέναν, αυτοί μας αποκλείουν και μας λοιδορούν», είπε, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, υποστήριξε ότι παραμένουν πάντα ανοιχτές οι προσκλήσεις προς το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ και την κίνηση που ετοιμάζει ο Σπύρος Λυκούδης, συμπληρώνοντας όμως πως όπου προκαλείται, το ΠΑΣΟΚ θα απαντά...
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος της συζήτησης δόθηκε όχι τόσο στο ποιοι άλλοι θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα, όσο στην ανάγκη ολοκλήρωσης των πολιτικών και προγραμματικών θέσεων της παράταξης. Όσο για το οργανωτικό πλαίσιο, η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου θα αριθμεί περί τα 400 άτομα ενώ η γραμματεία της θα φτάνει περίπου τα 30, με την ανακοίνωση της σύνθεσης των δύο οργάνων να αναμένεται εντός της εβδομάδας.
Το βάρος δόθηκε στην εξειδίκευση των προτάσεων της παράταξης, κάτι για το οποίο δουλεύει ήδη από πλευράς ΠΑΣΟΚ ομάδα υπό τον Κώστα Σκανδαλίδη, την αυτοοργάνωση και τα κοινωνικά κινήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει βολιδοσκόπηση για τα ψηφοδέλτια, ενώ θα προκύψουν συγκεκριμένα κλιμάκια της παράταξης που θα «οργώσουν» την περιφέρεια, κάτι επί του οποίου από πλευράς ΠΑΣΟΚ εργάζεται ο Λευτέρης Κατσικαρέλης.
Αποφασίστηκε παράλληλα να οργανωθούν τρεις θεματικές εκδηλώσεις, μία για το χρέος, μία για το Σύνταγμα και την αναθεώρησή του και μία για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος.
Στην εισήγησή του, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ζήτησε να δοθεί βάρος στο προγραμματικό πλαίσιο, με σκοπό το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει την τρίτη δύναμη απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, χαρακτήρισε σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο, απαντώντας τρόπον τινά στις αιτιάσεις Βενιζέλου περί «καλών υποψηφιοτήτων» και από την συντηρητική παράταξη, φέρνοντας στην ΔΕΘ ως παράδειγμα το όνομα του Κωστή Στεφανόπουλου.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: