21.10.14

Τα προαπαιτούμενα ανάβουν φωτιές στη συγκυβέρνηση...

Προσάναμμα... οι μισθοί...


Η εξίσωση του βασικού μισθού στον δημόσιο τομέα με τον αντίστοιχο του ιδιωτικού φαίνεται να είναι το...
πρώτο "προαπαιτούμενο" που ετοιμάζεται να προσφέρει η κυβέρνηση στην τρόικα προκειμένου να επιτύχει τη νέα "χρηματοδοτική στήριξη" και να αποφύγει μια τυπική χρεοκοπία μέχρι τις εκλογές.


Σύμφωνα με τα σχέδια για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που δημοσιοποίησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, ο κατώτατος μισθός θα οριστεί στα 680 ευρώ μεικτές αποδοχές σε δωδεκάμηνη βάση, ποσό που αντιστοιχεί στα 586 ευρώ του ιδιωτικού τομέα σε δεκατετράμηνη βάση.

Το μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα δημιούργησε τριβές στη συγκυβέρνηση, οι οποίες αναμένεται να επεκταθούν και για άλλα προαπαιτούμενα του Μνημονίου.

Η ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση τροφοδοτείται από την αγωνία του ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει διακριτό στίγμα απέναντι στον μεγάλο εταίρο όσο εμπεδώνεται το αίσθημα ότι η χώρα οδεύει σε πρόωρες κάλπες.

Παράλληλα, τα μέτρα που θα απαιτήσουν οι δανειστές θα προκαλέσουν νέα πλήγματα σε πολλές κοινωνικές ομάδες, τις οποίες το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου προσδοκά να επαναπροσεγγίσει όπως π.χ. οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Σοβαρές διαφωνίες εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ εντοπίζονται στα εργασιακά, το λοκ άουτ, τον συνδικαλιστικό νόμο και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Εκτιμάται όμως ότι είναι εφικτή η εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας με την τρόικα. Όσον αφορά το «αγκάθι» του Ασφαλιστικού πιθανότατα θα συμφωνηθεί η μετάθεση της συζήτησης για το 2015.

Καυτή πατάτα αποτελούν οι περίπου 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο ώς το τέλος του 2014, καθώς δεν αποκλείεται να προέλθουν από τα υπουργεία Μεταφορών και Παιδείας, στα οποία προΐστανται υπουργοί από το ΠΑΣΟΚ.

Για τις σοβαρές αυτές εκκρεμότητες αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τονΕυάγγελο Βενιζέλο, χωρίς προς το παρόν να έχει προγραμματιστεί η ημέρα πραγματοποίησής της. Ωστόσο, αμφότεροι στην κυβέρνηση θεωρούν απαραίτητο τον συντονισμό και τη συμφωνία κοινής γραμμής, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ενδοκυβερνητικών αναταράξεων και αντάρτικων στις δύο Κ.Ο. σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη δικομματική...
Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: