4.10.14

Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;...




Ρωτήστε τον ταξιτζή της Αρβελέρ...

Τίνα Μανδηλαρά

Η καθαρότητα. Η υποτιθέμενη κυριαρχία του λόγου. Η από καθέδρας μάχη του κατόχου της αλήθειας. Όλα αυτά που...
χτυπούσε ο Νίτσε σε σημείο τρέλας γράφοντας τη “Γενεαλογία της Ηθικής” ή που αντιλήφθηκε από τα μέσα ο Φουκώ στην “Ιστορία της Τρέλας”.

Σήμερα οι λογικοί, οι οπαδοί της σπουδής και της επιστημοσύνης επιστρέφουν γεννώντας όχι μόνο τέρατα αλλά υποστηρίζοντας τα πιο παράλογα πράγματα: από τη μια ο διανοούμενος καλλιτέχνης Κώστας Τσόκλης ο οποίος, μετά από εκείνες τις αλήστου μνήμης δηλώσεις για την παιδεραστία, επέστρεψε για να υποστηρίξει ότι “στην Αμφίπολη διαπράττεται τυμβωρυχία”.

Από την άλλη η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ η οποία για να μιμηθεί το παράδειγμα του επέμενε-χωρίς να έχει επισκεφθεί καν την Αμφίπολη και χωρίς να είναι αρχαιολόγος-ότι ο τύμβος είναι ξεκάθαρα Μακεδονικός. Όπερ σημαίνει ότι ο ορθολογισμός νίκησε και πάλι τα ψήγματα της όποιας αμφιβολίας: η πρύτανις απεφάνθη από καθέδρας για την ταυτότητα του τάφου!

Φυσικά η σιγουριά δεν ήταν απότοκη μόνο της επιστημονικής κατάρτισης αλλά και των “σωκρατικών” συζητήσεων που επανειλημμένως εμφανίζεται ότι κάνει με τον αγαπημένο της ταξιτζή η Αρβελέρ σε Ελλάδα και Γαλλία. Όπως αποκάλυψε σε πρόσφατη τηλεοπτική της παρέμβαση και πάλι ο ταξιτζής της Αρβελέρ στη Γαλλία: “Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή πάνε με όποιον δίνει τα λεφτά” (!) ενώ παλιότερα ο ίδιος ταξιτζής-ή μήπως άλλος;-της είχε τονίσει σε εκπομπή του Θεοδωράκη ότι “Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες”. Αν οι ξένοι του εξωτερικού εξακολουθούν να πιστεύουν οτι εμείς αγαπάμε το ουζάκι, το ίδιο φαίνεται να κάνουν και κάποιοι αντιδραστικοί διανοούμενοι όταν επικαλούνται παραδείγματα της καθημερινότητας θεωρώντας προφανώς ότι δεν ξέρουμε ως άνθρωποι απολίτιστοι τι πραγματικά πρεσβεύουν για μας οι ξένοι. Αντίστοιχα με τις ετοιματζίδικες συνταγές που μας έδιναν κάποτε σε προκάτ ιδιαίτερα μαθήματα στην έκθεση, έτσι και σήμερα κάποιοι “διανοούμενοι” υποστηρίζουν ο,τι πιο αδιανόητο και εξώφθαλμο-σε σημείο αβελτηρίας- που “μεταστοιχειώνεται” σε απόσταγμα σοφίας ακριβώς επειδή έχει τη βούλα της αυθεντίας. Καλό θα είναι πάντως ο εκάστοτε doctus cum libro να σκέφτεται καλά όταν ακκίζεται πνευματικά και όταν χρησιμοποιεί παραδείγματα από τον κόσμο της καθημερινότητας. Όχι για τίποτα άλλο αλλά γιατί την επόμενη φορά θα
φανεί πιο σοφός και σωστός ο ίδιος ο ταξιτζής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: