2.10.14

Στον Βρούτση η σκυτάλη της διαπραγμάτευσης...


Σήμερα το απόγευμα στις πέντε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ θα ακολουθήσει και...
δεύτερη αύριο την ίδια ώρα.

Από νωρίς το πρωί, ο κ. Βρούτσης θα έχει διαδοχικές συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να οργανώσει το οπλοστάσιο των κυβερνητικών επιχειρημάτων, μετά και την θετική γνωμοδότηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τα εργασιακά.

Η πρώτη θεματική ενότητα, αφορά στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και την καθιέρωση της εργοδοτικής ανταπεργίας, ενώ η τρόικα διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για την πορεία των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και την βάση επαναπροσδιορισμού των κατώτατων αποδοχών από το 2016.

Ο υπουργός θα προσέλθει στο τραπέζι με δυο σημαντικά έγγραφα τόσο για τις ομαδικές απολύσεις, όσο και για το καθεστώς κήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων και το θεσμό της ανταπεργίας.

Πρόκειται για το «κοινωνικό συμβόλαιο» που υπέγραψαν εργοδότες και εργαζόμενοι, όπου αναφέρεται ρητά ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί αλλαγές στα ισχύοντα καθεστώτα, αλλά και στην εισήγηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), όπου για το θέμα των ομαδικών απολύσεων επισημαίνεται ότι απαιτείται χρόνος για να κριθεί η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του Ανώτατου Συμβουλίου Απασχόλησης (ΑΣΕ).

Όσο για το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, βάσει και της καταγραφής που παρουσιάστηκε , διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο ενδιάμεσο σε σχέση με το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές επιμένουν ότι είναι απαραίτητο να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, ζητώντας την αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων για απεργία (ζητεί 50% +1 των εργαζομένων), τάσσονται υπέρ της επαναφοράς του δικαιώματος ανταπεργίας από τους εργοδότες (lock out), απαιτούν περικοπές στις συνδικαλιστικές άδειες και ζητούν αλλαγές στη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης στηριζόμενος στα παραπάνω θα ζητήσει πίστωση χρόνου έξι μηνών για να επιβεβαιωθεί στην πράξη η εύρυθμη λειτουργία του νέου καθεστώτος ομαδικών απολύσεων μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.

Χρονική παράταση που δεν θα ξεπερνά τους τρεις μήνες θα ζητήσει ο υπουργός και για τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, κυρίως σε ότι αφορά τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των συνδικάτων και στα προνόμια των συνδικαλιστών, αναφέροντας ότι εντός του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί νέα τριμερής σύσκεψη στην Αθήνα, όπου θα κατατεθούν οι βελτιωτικές προτάσεις υπό την εποπτεία του ILO.

Η δεύτερη ενότητα αφορά στο ασφαλιστικό. Θέμα που δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι μπορεί να έχει σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν η ρύθμιση οφειλών, τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων και η δραστική ενοποίηση φορέων, με την τρόικα να θεωρεί ως ενδεδειγμένες λύσεις, μέτρα όπως η νέα μείωση συντάξεων και εφάπαξ, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ο περαιτέρω περιορισμός των ασφαλιστικών εισφορών και η επανεξέταση του ΕΚΑΣ.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: